Vier winnaars bij U-Awards mei 2017

Tijdens de ‘Streekmarkt Goes Global‘ op zondag 7 mei reikte wethouder Lot van Hooijdonk de eerste U-Awards uit. De trotse winnaars zijn Restaurant SYR,  Lomboxnet & We Drive Solar, Rabo Groenhuis en Klimaatbos Léon & Voedselbos Haarzuilens. De U-Awards zijn in het leven geroepen door Utrecht4GlobalGoals. De prijs wordt gegeven aan inspirerende Utrechters die met hun initiatief bijdragen aan het behalen van de Global Goals: 17 werelddoelen die opgesteld zijn om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. 193 landen steunen en werken aan de Global Goals. Utrecht4GlobalGoals laat zien dat deze grote werelddoelen geen ver-van-je-bed show zijn. In jouw eigen stadsie kan je met een kleine actie ervoor zorgen dat Utrecht én de wereld mooier, eerlijker, gezonder en schoner wordt.

Restaurant SYR

Restaurant SYR is een initiatief van stichting GYS. In dit restaurant eet je heerlijke Syrische gerechten met een Europese twist, die gemaakt en geserveerd worden door vluchtelingen. Gijs Werschkull, eigenaar Gys, naam de prijs in ontvangst: “Wij geloven dat eten mensen verbindt: liefde gaat door de maag. De overheid ziet werk als het einde van het integratietraject. En bij SYR zien we het juist als het begin van het integratietraject.”

Robin Berg

Robin Berg is initiatiefnemer van LomboXnet en We Drive Solar. Dit netwerk levert supersnel en goedkoop internet aan de inwoners van Lombok met stroom die is opgewekt door zonnepanelen. Ook de 100% elektrische deelauto van We Drive Solar wordt aangedreven door deze kracht van de zon. Robin Berg: “ Ik geloof in duurzame oplossingen, met de snelheid van het licht en de kracht van de zon. We staan aan de vooravond van een ongekende groei van de duurzame economie en een nieuwe samenleving. Dit is jouw kans om de wereld écht duurzamer te maken: Verspil ‘m niet!

 

Rabo Groenhuis

In samenwerking met ANNE (Alle Nederlanders Naar Energieneutraal) en de Jaarbeurs realiseerden Sustainer Homes en Rabobank Utrecht Het Rabo GroenHuis. In deze demo woning op het Jaarbeursplein is alles duurzaam, van het bijzettafeltje tot de zonnepanelen. Ervaar zelf hoe het is om duurzaam te wonen en realiseer dat iets wat ooit een toekomstdroom was, nu echt kan.

Klimaatbos León & Voedselbos Haarzuilens

Werkgroep Utrecht-Léon en Stichting Lekker Landgoed zijn de initiatiefnemers van dit project. Het bos in León gaat klimaatverandering tegen en helpt de mensen een beter bestaan op te bouwen. Het project helpt boeren cacao en honing te produceren. Ook is er een educatieproject opgezet: de lokale bevolking leert over klimaatverandering en bescherming van het bos.

In Nederland hebben wij ook nog wat te leren: Voedselbos Haarzuilens laat jong & oud zien waar gezond en lekker voedsel vandaan komt én wat wij moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Ook iemand nomineren?

Ken jij ook iemand die zich inzet voor een mooie, eerlijke en gezonde wereld? Is jouw buurvrouw nummer één in afval scheiden? Gaat je vader met een elektrische auto naar zijn werk? Of altijd met de fiets? Eet jouw vriendin alleen maar fairtrade en lokaal, of ligt het dak van jouw kapper vol met zonnepanelen? Zet ze in het zonnetje! Houd de socials in de gaten om jezelf of een ander te nomineren!

Onderschrift foto: Van links naar rechts: Arthur Lippus (ANNE), Jan Teunissen (Rabobank Utrecht), Lot van Hooijdonk (Wethouder Verkeer, Mobiliteit, Duurzaamheid, Milieu), Robin Berg (LomboxNet & We Drive Solar), Gys Werschkull (SYR), Jan Degenaar (Voedselbos Haarzuilens), Erik Vleugel (Klimaatbos Léon).