NS, Thuisafgehaald, No Slackin en i-did Slowfashion winnaars U-Awards oktober 2017

De HeelUtrechtU-awards zijn in het leven geroepen door Utrecht4GlobalGoals. De award wordt gegeven aan inspirerende Utrechters die met hun initiatief bijdragen aan het behalen van de Global Goals: 17 werelddoelen die opgesteld zijn om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. 193 landen steunen en werken aan de Global Goals. Gisteren ontvingen vier inspirators de award, maar er zijn er veel meer. Op www.HeelUtrechtU.nl lees je alle verhalen van Utrechtse initiatieven die ervoor zorgen dat Utrecht én de wereld mooier, eerlijker, gezonder en schoner wordt. Ontmoet hieronder de nieuwe Global Goal helden.

Nederlandse Spoorwegen

Sinds 2017 rijden alle elektrische treinen van de NS op nieuwe groene stroom. Hiermee wordt het voor reizigers mogelijk klimaatneutraal te reizen over langere afstand. De NS heeft hierbij gekozen voor stroom afkomstig van nieuwe windparken; zo krijgt ook de energiemarkt een impuls en groeit het aanbod aan groene stroom.

Met dagelijks meer dan 1,5 miljoen reizen met de trein en bus, en ongeveer evenveel bezoeken aan haar stations, heeft NS in Nederland een grote impact op de maatschappij: in mobiliteit, veiligheid, emissies en bestedingen. Carola Wijdoogen, directeur Duurzaam Ondernemen NS: “Wij kunnen als vervoerder een grote bijdrage leveren om de ecologische voetafdruk van reizigers kleiner te maken.”

Het initiatief van NS draagt bij aan Global Goals 7 ’Duurzame en betaalbare energie’, 11 ‘Veilige en duurzame steden’ en 13 ‘Klimaatverandering aanpakken’. 

Thuisafgehaald

Eten verbindt, dat is het idee achter Thuisafgehaald. Marieke Hart: “Met Thuisafgehaald hopen we buurtgenoten met elkaar in contact te brengen. Daarnaast willen we voedselverspilling tegengaan, want er wordt in Nederland op jaarbasis ongelofelijk veel eten weggegooid. Tenslotte hopen we ook gezond eten te stimuleren. Met Thuisafgehaald bieden we een gezond, lekker èn verbindend alternatief voor het avondeten!”

Thuisafgehaald draagt bij aan Global Goals 3 ‘Goede gezondheid en welzijn’, 11 ‘Duurzame steden en gemeenschappen’en 12 ‘Verantwoorde consumptie en productie’.

No Slackin

Het doel van No Slackin is om mensen en vooral de jeugd te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Door jongeren het geloof te geven dat zij doelen kunnen stellen en deze behalen, dat zij hun droom waar kunnen maken, en dat hard werken loont. No Slackin organiseert in samenwerking met ONE WORLDcitizens Rap Challenge projecten waarin jeugd door middel van rap workshops de 30 mensenrechten en 17 Global Goals leren kennen en deze middels zelfgemaakte raps en videoclips via Facebook verspreiden.

Jermaine Bridgewater, initiatiefnemer No Slackin: ‘’Met deze projecten geven wij jongeren een solide basis mee waardoor ze weten dat zij erbij horen, dat zij er zeker toe doen en dat hun bijdrage aan een betere wereld meetelt. No Slackin, let’s make it happen!”

No Slackin draagt bij aan Global Goals 4 ‘Goed onderwijs’ en 17 ‘Partnerschappen voor de doelen’.

i-did Slowfashion

i-did Slowfashion gelooft in een sociale en circulaire samenleving. Daarom herwaardeert i-did Slowfashion textiele grondstoffen en arbeidspotentieel: hun producten bestaan uit niet meer draagbare kleding en textiel van consumenten en bedrijven en worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo worden zij geholpen met hun (her)intrede op de arbeidsmarkt.

Oprichter Mireille Geijsen: “Veel mensen die thuis zitten verdienen een kans om weer mee te doen in onze samenleving. I-did geeft ze door middel van het traject het vertrouwen terug en begeleidt bij het vinden naar een baan. De resultaten zijn zichtbaar! Ons streven om 25% van alle deelnemers uit te laten stromen naar een baan.”

i-did Slowfashion draagt bij aan Global Goals 8 ‘Eerlijk werk en economische groei’, 10 ‘Ongelijkheid verminderen’, 11 ‘Duurzame steden en gemeenschappen’, en 12 ‘Verantwoorde consumptie en productie’.