U-Awards 2019 uitgereikt tijdens Duurzame Week Festival

Tijdens het interactieve programma ‘SDG’s in de stad’ zijn dinsdagavond vier U-Awards uitgereikt aan inspirerende Utrechtse organisaties die zich inzetten om de Global Goals te behalen. Filmmaker Gwen Jansen, energietransitie-versneller iwell, voedselredders Kromkommer en de Plastic Whale (initiatief van de Universiteit Utrecht, Nederland) ontvingen de awards voor hun inzet.

Gwen Jansen

De Nederlandse documentairemaker Gwen Jansen geeft in de film Green Tales Of The City een humoristisch, optimistisch filmisch inkijkje in de duurzaamheidsbeweging in ons land. Ook heeft ze een TV serie: de Green Make Over. Elke aflevering van het woon- en lifestyle TV serie ‘Green Make Over’ zit boordevol tips en tools om niet alleen energiezuiniger te leven maar ook nog eens met meer woonplezier, -comfort en met minder klimaatstress. Hiermee levert ze een mooie bijdrage levert aan de Global Goals 9 en 12.

iwell

De visie van iwell is: schone en betaalbare energie voor iedereen; één van de grootste uitdagingen van onze tijd. De energietransitie smeekt om verandering. Daarom voeren vele partijen eindeloze gesprekken over hoe het anders kan en móet. Maar dit kost allemaal zoveel tijd… iwell doet het anders! Ze versnellen de energietransitie en bouwen vandaag aan de energievoorziening van morgen. Samen willen zij de wereld mooier. Duurzamer, schoner en groener. Met Cube, hun slimme batterij, zetten ze vandaag al belangrijke stappen op weg naar een mooiere wereld. 

Kromkommer

Kromkommer is een organisatie die zich inzet voor het gebruik van álle groenten, ook de komkommers die niet helemaal recht zijn en de paprika’s met een eigen wil. ‘Het gaat om vers, veilig en lekker eten, niet om de perfecte look’, vinden de oprichters Chantal, Jente en Lisanne. Daarom strijden zij voor gelijke rechten voor al het groente en fruit, ook als deze niet voldoen aan het schoonheidsideaal. 

Plasic Whale

Skyscraper, de naam van het kunstwerk, kwam op initiatief van de Universiteit Utrecht naar de stad. Hoogleraar Marleen van Rijswick, (Europees en nationaal waterrecht) was voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge, waar ze de walvis zag. Ze was onder de indruk en onderzocht de mogelijkheden om hem naar Utrecht te halen. Met succes. In januari kreeg de walvis een plek in de Catharijnesingel. Het kunstwerk is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic afval die rivieren, zeeën en oceanen overal ter wereld vervuilt. De elf meter hoge blikvanger is gemaakt van vijf ton blauw plastic uit de Stille Oceaan.