Fairtrade week 2021: #StandForFairness

Fairtrade wordt een steeds bekendere term in Nederland. Inmiddels kopen we Fairtrade chocola, koffie en thee, en seizoensproducten in de lokale supermarkt. In 2017 kochten meer dan 6 miljoen Nederlandse huishoudens Fairtrade producten. Maar wat is een Fairtrade product nou precies en waarom is het belangrijk dat we kiezen voor Fairtrade producten?

Meer aandacht voor eerlijke handel

Fairtrade producten zijn in het leven geroepen om producenten een eerlijke prijs te bieden voor hun producten. Dit wordt gedaan met een zogenaamde minimumprijs die dient als vangnet bij lage wereldmarktprijzen. Zo ontvangen bijvoorbeeld cacao- of koffieboeren een bedrag waarmee een goede levensstandaard gegarandeerd wordt. Fairtrade zorgt er zo voor dat de vicieuze cirkel van armoede doorbroken wordt, en er plaats is voor een manier van leven die boeren de mogelijkheid biedt zichzelf te ontwikkelen.

#StandForFairness

Om nog meer aandacht te vragen voor Fairtrade producten roept de stichting Max Havelaar gemeenten, bedrijven en consumenten op om hun verbintenis met Fairtrade te laten zien. Hiervoor is de Fairtrade week in het leven geroepen. Dit voorjaar vindt deze week plaats van 8 t/m 16 mei. Met de hashtag #StandForFairness wordt het belang van eerlijke handel op internationale schaal onderstreept. Zo heeft de Max Havelaar stichting al gezorgd voor 35.000 verschillende soorten Fairtrade producten, en zijn meer dan 1,5 miljard boeren en arbeiders onderdeel van het Fairtrade systeem.

De Sustainable Development Goals 

Fairtrade productie sluit natuurlijk ook aan bij de Sustainable Development Goals. Zo draagt een eerlijke prijs voor boeren bij aan het eerste doel van de SDG’s: geen armoede. Door de juiste prijs te krijgen voor producten wordt het mogelijk om te ontsnappen aan armoede, en is men in de gelegenheid te sparen voor de toekomst. 

Dit brengt ons ook direct bij SDG 8: eerlijk werk en economische groei. Met een eerlijk salaris en goede werkomstandigheden zorgt Fairtrade productie voor een duurzame economische groei in ontwikkelingslanden. Hierdoor neemt ook de kans op kinderarbeid en slavernij af. 

Onze community in actie tijdens de Fairtrade week

Ook de community van Utrecht4GlobalGoals houdt zich bezig met eerlijke handel. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van Flairtje? Met de Flairtje campagne worden restaurants en cateraars gestimuleerd om meer fair food aan te bieden. Daarnaast worden ook consumenten geprikkeld om zich actief bezig te houden met het kiezen van fair food. Zo zorgt Flairtje voor eerlijke handel én (h)eerlijk eten! 

Ook bij Nukuhiva kun je terecht voor een stukje extra (h)eerlijkheid in je leven, maar dan op het gebied van fashion. Hoewel het merk je misschien niet zo bekend voorkomt, ken je de founder waarschijnlijk wel. Nukuhiva is namelijk bedacht en opgericht door Floortje Dessing. Zo haal je bij Nukuhiva niet alleen eerlijke kleding in huis, maar ervaar je ook direct een stukje ‘praktisch idealisme’, aldus Floortje. 

Zelf actie ondernemen om de wereld een stukje eerlijker te maken? Lees meer over Fairtrade producten op de website van Fairtrade Nederland of sluit je met jouw initiatief aan bij Utrecht4GlobalGoals!