De SDG Monitor 2.0: Alles over de Global Goals in Utrecht!

De Global Goals spelen een belangrijke rol in het bereiken van een eerlijkere en betere wereld. Ze zorgen ervoor dat wereldwijde uitdagingen worden vertaald in concrete doelen. Ook in Utrecht zijn veel mensen dagelijks bezig met deze doelen. Om ook op lokaal niveau bezig te gaan met de SDG’s is de SDG monitor ontwikkeld. En er is goed nieuws, want in de nieuwste versie vind je in deze monitor alle informatie over de SDG’s in Utrecht! Wie doet er mee, en hoe draag je zelf je steentje bij? Lees snel verder voor laatste updates!

Gezondelijk stedelijk leven voor iedere Utrechter

Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan denken over actie in de stad, heeft de gemeente Utrecht het dashboard ‘Gezond stedelijk leven’ gelanceerd. Op deze website vind je alle overzicht van alle statistieken die de gemeente bijhoudt. Zo kun je bijvoorbeeld precies zien hoe het aantal daken met zonnepanelen zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. Of ben je misschien benieuwd naar hoe fairtrade productie zich ontwikkelt? Ook dat is terug te vinden op het platform! In de monitor kun je dus eenvoudig voor ieder SDG de doelstelling voor Utrecht vinden. De indicatoren laten precies zien of de stad goed op weg is om de gestelde doelen te behalen. Hiermee worden de internationale ontwikkelingsdoelen vertaald naar lokale plannen.

Steeds meer gemeentes en provincies maken gebruik van de Sustainable Development Goals om hun voortgang te meten. De doelen fungeren niet alleen als ‘stok achter de deur’, maar zorgen er ook voor dat er meer bewustzijn rondom de doelen wordt gecreëerd. Daarnaast werken de doelen inspirerend, en zorgen ze ervoor dat verschillende initiatieven aan elkaar kunnen worden gelinkt. Vooral voor de klimaatdoelen wordt er vaak gekeken naar de SDG’s. In totaal zijn er maar liefst 140 indicatoren gebruikt voor de SDG monitor. Zo kunnen de lokale cijfers en ontwikkelingen goed in beeld worden gebracht.

Duurzame consumptie en duurzame energie

De monitor laat zien dat Utrecht stappen in de goede richting maakt op het gebied van duurzame consumptie en productie. Zo is het aandeel circulaire aankoop door de gemeente gestegen van 3,6% in 2016 naar 27% in 2019. Ook het aantal Utrechters dat soms of vaak minder vlees eet, is toegenomen van 70% in 2015 tot 82% in 2019. 

Op het gebied van duurzame energie moet Nederland nog grote stappen maken. Op dit moment staat Nederland namelijk nog op de laatste plek binnen de hele EU als we kijken naar het aandeel van duurzame energie. Gelukkig is er wel verbetering zichtbaar. Het aandeel daken met zonnepanelen steeg met 5,5 procentpunt tussen 2017 en 2019. Ook de CO2 emissie van particulieren laat een dalende trend zien. 

Utrecht 4 Global Goals: lokale initiatieven in de gemeente 

Binnen Utrecht zijn er veel ondernemers die zich hebben aangesloten bij Utrecht 4 Global Goals. Dankzij dit netwerk worden alle initiatieven in de gemeente verzameld. Zo kunnen er partnerschappen worden gesloten die niet alleen goed zijn voor het initiatief zelf, maar ook voor de stad Utrecht én het behalen van de Global Goals!

Wat kan je zelf doen?

Bijdragen aan een betere toekomst kan op heel veel verschillende manieren. Door bedrijven en andere instanties, maar ook in het dagelijks huishouden, kunnen grote duurzame ontwikkelingen behaald worden. Laat bijvoorbeeld je stem horen via petities over het klimaat of praat mee over groene ontwikkelingen in de buurt. Kies voor fairtrade producten bij het doen van je wekelijkse boodschappen, en overweeg eens iets te winkelen bij een kringloop voordat je iets nieuws koopt. 

Wil je meer weten over wat Utrecht doet met de Sustainable Development Goals of misschien wel aansluiten bij U4GG met jouw initiatief? Lees er meer over op onze website!