Green up your life tijdens het Duurzaam Weekend Utrecht!

Heb jij al iets gepland voor het weekend van 9 t/m 11 juli? Als het antwoord nee is, hebben wij een goede suggestie voor je! Tijdens dit weekend vindt namelijk het Duurzaam Weekend Utrecht plaats. Benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt deze dagen? Lees snel verder om te weten te komen waarom je dit duurzaamheidsfestival écht moet bezoeken.

Duurzaam leven als centraal thema

Het duurzaamheidsfestival is een initiatief van Duurzame Week, een organisatie die zich inzet voor de verduurzaming van ons (werk)leven. Dit doet het door het organiseren van lezingen, meet-ups en evenementen – waaronder dus het duurzaamheidsfestival! Tijdens al deze evenement staan verschillende thema’s binnen duurzaam leven centraal. Zo wordt er op basiskennisniveau gesproken over consumptie, reizen, voeding, wonen en de omgeving. Op gevorderd kennisniveau vinden discussies plaats over de transitie naar een circulaire economie, klimaatadaptatie, mobiliteit, agrifood en de energietransitie. 

De Duurzame Week en de SDG’s 

De duurzame week is één van de beste voorbeelden van het nastreven van Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken. Tijdens het duurzaam weekend worden namelijk niet alleen consumenten gewezen op manieren om duurzamer te leven, maar worden lokale ondernemers uit de stad Utrecht ook bij elkaar gebracht. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een congres bijwonen over de circulaire economie. Hier wordt besproken hoe bedrijven circulariteit in hun business model kunnen opnemen, en hoe keuzes worden gemaakt in deze ‘donut economie’. Het congres biedt natuurlijk ook genoeg ruimte om te netwerken, zodat jij als ondernemer advies kunt inwinnen van andere duurzame ondernemers, en misschien wel nieuwe samenwerkingen kunt laten ontstaan!

Het duurzaamheidsfestival van Utrecht

Tijdens het festival is iedereen met interesse in duurzaamheid welkom. Het festival heeft namelijk iets te bieden voor alle kennisniveaus. Wat kun je precies doen tijdens dit festival?

Het festival biedt zoveel verschillende mogelijkheden dat je waarschijnlijk zult moeten kiezen welk event je het liefste bij wilt wonen. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in afvalvrij leven, wil je zwerfafval vangen met je hond, of vind je misschien een nieuwe liefde tijdens de duurzame date? Zoals je ziet, is er voor iedereen wel iets te doen dit weekend. Heb je nog wat extra inspiratie nodig? We hebben hieronder onze favoriete workshops op een rijtje gezet!

Uiteenlopende groene workshops

Duurzaam chocolade maken

Tijdens de workshop van La Galigo leer je alles over heerlijke én eerlijke chocola. Fatima Spalburg, de oprichtster, praat over de soms donkere wereld van chocola, maar eindigt met de lichtpuntjes. Tijdens de demonstratie help je mee om cacaobonen om te toveren tot de lekkerste chocola én proef je ook nog eens het eindresultaat. Meld je voor deze workshop van tevoren wel even aan zodat je verzekerd bent van een plekje

Slow Down Fast Furniture

Ben jij altijd bezig met de inrichting van je huis en zou je het liefst ieder half jaar je meubilair vervangen? Dan is de workshop over fast furniture iets voor jou. In de wereld van interieur moet namelijk nog veel gebeuren op het gebied van verduurzaming. Tijdens deze lezing vertelt Machteld Rijnten je alle ins- en outs over duurzaamheid in de interieurindustrie. Daarnaast geeft ze je tips over het inrichten van je huis op een groene manier (zonder al je muren meteen groen te hoeven verven).

Duurzaam beleggen

Ben jij in 2020 ook begonnen met beleggen? Dan ben je niet de enige! Er kwamen vorig jaar namelijk zo’n 160.000 beleggers bij in Nederland. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw geld goed wordt geïnvesteerd en je bijdraagt aan positieve veranderingen? Deze vraag – en nog vele anderen – worden behandeld tijdens deze lezing over duurzaam beleggen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en Triodos Bank. 

Wil je meer weten over het Duurzaam Weekend of ben je benieuwd naar de workshops en lezingen? Kijk dan snel op de website van de Duurzame Week!

Zelf bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals op lokaal niveau? Sluit je aan bij de community van U4GG met jouw initiatief via info@utrecht4globalgoals.nl!