Utrechtse ondernemingen zetten zich in voor de Global Goals

Utrecht zet zich hard in voor het klimaat. Afgelopen tijd is Utrecht 4 Global Goals met verschillende organisaties en ondernemers uit Utrecht het gesprek aangegaan over de Global Goals. We vroegen ze wat deze doelen voor hen betekenen en wat zij doen om zich in te zetten voor een groenere stad. In onze videoportretten laten ondernemers vol enthousiasme zien wat zij de afgelopen tijd hebben gedaan om de doelen te behalen en de stad Utrecht een  klimaatvriendelijke plek te maken. Lees hier leuke initiatieven die zijn genomen voor Global Goals in Utrecht.

Wat doet Utrecht voor de Global Goals?

In 2015 stelde De Verenigde Naties (VN) 17 doelen op die samen de Global Goals vormen, ook wel de Sustainable Development Goals (SDGs) genoemd. Binnen deze werelddoelen worden er 17 onderwerpen en thema’s aan de kaak gesteld waar concrete doelen aan verbonden zijn, denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.  De Nederlandse regering heeft als VN-lid ook toegezegd zich in te gaan zetten voor de Global Goals. Echter redden we het niet de 17 doelen tijdig te behalen zonder ook lokale inzet. Het is dus belangrijk dat we niet alleen op nationaal niveau kijken naar de doelen en wat we kunnen doen, maar ook lokaal. Daarom gaat ook Utrecht de strijd aan om de doelen te behalen. Wij gebruiken de Global Goals als mondiaal kompas voor uitdagingen die in de stad spelen, bijvoorbeeld op gebied van onderwijs, armoede en klimaat. Zo maken we de stad een nog groenere en gezondere plek voor én van iedereen! 

Videoportretten van duurzame initiatieven 

In de afgelopen weken spraken wij een aantal organisaties en ondernemers in Utrecht die zich hebben ontfermd over de Global Goals binnen hun organisatie. In de videoportretten gingen wij bijvoorbeeld langs het hoofdkantoor van de NS, de Jaarbeurs, de organisatie van Cycling 4 Climate en de Gemeente Utrecht. 

Zo vertelt Sascha Göddeke, Directeur Duurzaam Ondernemen bij de NS, in haar portret bijvoorbeeld hoe Utrechters allemaal een steentje bij kunnen dragen aan een duurzaam Utrecht. “Let op je energieverbruik, pak minder vaak de auto, scheid je afval en let eens wat meer op je naasten”. Zo pakt de NS dat zelf ook aan, licht Göddeke toe. Zo wil de NS per 2030 helemaal afval-vrij zijn. Dat doen ze bijvoorbeeld door in te zetten op hergebruik. In het videoportret vertelt Göddeke bijvoorbeeld over een fietsenstalling in Eindhoven die helemaal gemaakt is van oude treinmaterialen. 

Ook de Gemeente Utrecht heeft niet stilgezeten. Zij lanceerde een nieuwe subsidieregeling voor kleinschalige duurzame initiatieven in de stad en zette zich in voor betere infrastructuur en woningbouw. Zo gaat de stad op weg naar een duurzame stad met meer groene openbare ruimtes, betere gezondheid en welzijn voor haar inwoners en meer biodiversiteit. 

Een andere manier om de huidige uitdagingen aan te pakken zien we terug bij Cycling 4 Climate. Zij organiseerde een fietstocht om bewustwording te creëren met betrekking tot klimaatverandering. De organisatie probeerde zo niet alleen aandacht te vragen voor de Global Goals, maar lieten deelnemers ook direct actie ondernemen, bijvoorbeeld via de  ‘carbon commitment’  waar deelnemers werden uitgedaagd om hun footprint te verkleinen. 

De Hoeksteen 

Als Utrecht4GlobalGoals zijn wij trots op alle duurzame ontwikkelingen die de bedrijven, instellingen en bestuurders in onze stad realiseren. Als blijk van waardering ontvingen deze ondernemers dan ook ‘de Hoeksteen’. Wij zijn namelijk van mening dat al deze bedrijven de hoeksteen van onze stad zijn; zij hebben een grote verantwoordelijkheid binnen de stad en kunnen samen veel verandering teweeg brengen. De overhandigde hoeksteen is (uiteraard) een gerecyclede klinker uit de binnenstad van Utrecht en is beschikbaar gesteld door de Utrechtse firma Tebi. Want onthoud: afval bestaat niet!

Wil jij meer weten over duurzame initiatieven in de stad Utrecht? Op 25 september vindt de Global Goals Action Day plaats. Ook in Utrecht is er dan een mooi programma waar vele acties en initiatieven uit de stad tegelijk zichtbaar worden. Meer informatie over deze dag vind je binnenkort op onze website!

Utrechtse ondernemingen zetten zich in voor Utrecht 4GlobalGoals 

Utrecht zet zich hard in voor het klimaat. Afgelopen tijd is Utrecht 4 Global Goals met verschillende organisaties en ondernemers uit Utrecht het gesprek aangegaan over de Global Goals. We vroegen ze wat deze doelen voor hen betekenen en wat zij doen om zich in te zetten voor een groenere stad. In onze videoportretten laten ondernemers vol enthousiasme zien wat zij de afgelopen tijd hebben gedaan om de doelen te behalen en de stad Utrecht een  klimaatvriendelijke plek te maken. Lees hier leuke initiatieven die zijn genomen voor Global Goals in Utrecht.

Wat doet Utrecht voor de Global Goals?

In 2015 stelde De Verenigde Naties (VN) 17 doelen op die samen de Global Goals vormen, ook wel de Sustainable Development Goals (SDGs) genoemd. Binnen deze werelddoelen worden er 17 onderwerpen en thema’s aan de kaak gesteld waar concrete doelen aan verbonden zijn, denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.  De Nederlandse regering heeft als VN-lid ook toegezegd zich in te gaan zetten voor de Global Goals. Echter redden we het niet de 17 doelen tijdig te behalen zonder ook lokale inzet. Het is dus belangrijk dat we niet alleen op nationaal niveau kijken naar de doelen en wat we kunnen doen, maar ook lokaal. Daarom gaat ook Utrecht de strijd aan om de doelen te behalen. Wij gebruiken de Global Goals als mondiaal kompas voor uitdagingen die in de stad spelen, bijvoorbeeld op gebied van onderwijs, armoede en klimaat. Zo maken we de stad een nog groenere en gezondere plek voor én van iedereen! 

Videoportretten van duurzame initiatieven 

In de afgelopen weken spraken wij een aantal organisaties en ondernemers in Utrecht die zich hebben ontfermd over de Global Goals binnen hun organisatie. In de videoportretten gingen wij bijvoorbeeld langs het hoofdkantoor van de NS, de Jaarbeurs, de organisatie van Cycling 4 Climate en de Gemeente Utrecht. 

Zo vertelt Sascha Göddeke, Directeur Duurzaam Ondernemen bij de NS, in haar portret bijvoorbeeld hoe Utrechters allemaal een steentje bij kunnen dragen aan een duurzaam Utrecht. “Let op je energieverbruik, pak minder vaak de auto, scheid je afval en let eens wat meer op je naasten”. Zo pakt de NS dat zelf ook aan, licht Göddeke toe. Zo wil de NS per 2030 helemaal afval-vrij zijn. Dat doen ze bijvoorbeeld door in te zetten op hergebruik. In het videoportret vertelt Göddeke bijvoorbeeld over een fietsenstalling in Eindhoven die helemaal gemaakt is van oude treinmaterialen. 

Ook de Gemeente Utrecht heeft niet stilgezeten. Zij lanceerde een nieuwe subsidieregeling voor kleinschalige duurzame initiatieven in de stad en zette zich in voor betere infrastructuur en woningbouw. Zo gaat de stad op weg naar een duurzame stad met meer groene openbare ruimtes, betere gezondheid en welzijn voor haar inwoners en meer biodiversiteit. 

Een andere manier om de huidige uitdagingen aan te pakken zien we terug bij Cycling 4 Climate. Zij organiseerde een fietstocht om bewustwording te creëren met betrekking tot klimaatverandering. De organisatie probeerde zo niet alleen aandacht te vragen voor de Global Goals, maar lieten deelnemers ook direct actie ondernemen, bijvoorbeeld via de ‘carbon commitment’  waar deelnemers werden uitgedaagd om hun footprint te verkleinen. 

De Hoeksteen 

Als Utrecht4GlobalGoals zijn wij trots op alle duurzame ontwikkelingen die de bedrijven, instellingen en bestuurders in onze stad realiseren. Als blijk van waardering ontvingen deze ondernemers dan ook ‘de Hoeksteen’. Wij zijn namelijk van mening dat al deze bedrijven de hoeksteen van onze stad zijn; zij hebben een grote verantwoordelijkheid binnen de stad en kunnen samen veel verandering teweeg brengen. De overhandigde hoeksteen is (uiteraard) een gerecyclede klinker uit de binnenstad van Utrecht en is beschikbaar gesteld door de Utrechtse firma Tebi. Want onthoud: afval bestaat niet!

Wil jij meer weten over duurzame initiatieven in de stad Utrecht? Op 25 september vindt de Global Goals Action Day plaats. Ook in Utrecht is er dan een mooi programma waar vele acties en initiatieven uit de stad tegelijk zichtbaar worden. Meer informatie over deze dag vind je binnenkort op onze website!