De SDG Action Days: duurzaamheid in de stad

De SDG Action Days komen eraan! 24 en 25 september staan volledig in het teken van de Sustainable Development Goals / Global Goals. Onder het thema ‘Creating an SDG Movement Together’ wordt er aandacht besteed aan hoe we gezamenlijk de volgende stap kunnen zetten om de goals te realiseren! 

Dit jaar zijn de SDG Action Days voor Utrecht extra bijzonder! Op het tweedaagse evenement wordt Utrecht namelijk omgetoverd tot een Global Goals hotspot, waarbij kleine en grote initiatieven uit de buurt in de schijnwerpers worden gezet. 

Het programma is gericht op koplopers die zich bezig houden met de Global Goals, betrokken Utrechters en jongeren. Benieuwd wat er te beleven valt en waarom de SDG Actin Days in het leven zijn geroepen? Lees snel verder! 

Lokale SDG acties

Tijdens de Action Days worden lokale initiatieven die bijdragen aan een duurzame en inclusieve samenleving in het zonnetje gezet. Door succesvolle praktijkvoorbeelden te laten zien, wordt niet alleen duidelijke welke initiatieven er in de regio zijn opgericht, ook dienen de voorbeelden als een positieve bron van inspiratie voor lokale ondernemers en bewoners. 

Eén van de manieren waarop de lokale initiatieven zichtbaar worden gemaakt, is met de uitreiking van de hoeksteen. De hoekstenen werden uitgereikt aan Utrechtse ondernemers die hard aan de slag zijn met de Global Goals. In de videoportretten vertellen zij hun verhaal en lichtten ze toe hoe hun enthousiasme voor de SDG’s is ontstaan. 

De SDG Action Days: het programma

Vrijdag 24 september
‘Creating an SDG Movement Together’.

Om de dag goed te beginnen, wordt ’s ochtends op het stadskantoor de SDG vlag gehesen door raadsleden van Gemeente Utrecht. Hiermee zijn de SDG Action Days officieel begonnen! 

Voor onze Utrechtse ‘koplopers’ op het gebied van Global Goals wordt een exclusieve “Action&Celebration” meeting gehouden. We maken samen van Utrecht een Global Goals stad en dat mag gevierd worden! 

Aan het einde van de dag vindt de uitreiking van de U-Awards plaats. Deze awards worden jaarlijks door Utrecht4GlobalGoals uitgereikt aan 1, 2, 3 of 4 inspirerende initiatieven, bewoners, bedrijven of bestuurders die zich hard hebben gemaakt voor de Global Goals. 

Zaterdag 25 september
Fiets of wandel mee door een duurzaam Utrecht! 

De tweede dag wordt er afgetrapt met een fiets- en wandeltocht lang sociale ondernemers in de stad, georganiseerd door de Social Impact Factory. De route van de tocht gaat langs Utrechtse Global Goals initiatieven, zoals The Green House, de Katoenfabriek of BROEI!
Geïnteresseerden kunnen zelfstandig meedoen! De route is online te vinden op de website van de Social Impact Factory. 

Ook op de meest centrale plek in het ons land, in het hartje van ons prachtige Utrecht Centraal laten we treinreizigers op ludieke manier kennismaken met de SDGs. Kom langs bij onze eventspace tussen 11:00 en 16:00 en laat je inspireren door Utrechtse Global Goals verhalen of spreek bij de videopaal jouw eigen bericht voor de toekomst in!

SDG Action Days in andere steden

Niet alleen in Utrecht worden dit jaar de Action Days georganiseerd, door heel Nederland vind je steden die op deze dagen in het teken staan van de Sustainable Development Goals. Doe bijvoorbeeld mee aan de SDG marathon in Tilburg, test je debat skills in Haarlem of kom een festival bijwonen in Leiden. 

Bekijk hier het hele programma!