Day for Change actie haalt €1450,- op voor het goede doel!

Het zit erop. Na weken hard werken hebben de leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht hun bedrijvigheid voor Day for Change neergelegd. Tijdens de feestelijke afsluiting op 14 april werd in aanwezigheid van de voorzitter van Utrecht4GlobalGoals, twee medewerkers van Rabobank Utrecht en de directeur van Day for Change de balans opgemaakt. In de aula van de school heel veel trotse leerlingen en docenten. Terecht! Samen verdienden de jonge ondernemers €1450,- voor het goede doel!

De leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht maakten tijdens de Day for Change actie op een speelse en ondernemende manier kennis met duurzaam ondernemen, wereldburgerschap en omgaan met geld, mogelijk gemaakt met sponsoring van Utrecht4GlobalGoals en Rabobank Utrecht.

Het project startte met twee gastlessen van Day for Change over wereldburgerschap en ondernemen. Daarna hebben de leerlingen hun bedrijfsplannen ontwikkeld en daadwerkelijk uitgevoerd met een kleine lening, een microkrediet, als startkapitaal. Duurzaamheid stond bij de jonge ondernemers voorop. Zo ontdekten de ondernemers van Dough to Go hoe ze volledig vegan cookiedough konden maken. Beter voor het milieu en heel lekker volgens economiedocent van der Kamp.

Tijdens de afsluiting werd de kennis van de leerlingen nog even getest. Wat is een balans en hoe ziet een goede winst- en verliesrekening eruit? Pecunia non Olet? Inderdaad geld stinkt niet! Zeker niet als dat geld wordt ingezet om bij te dragen aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Het bedrijfje Tutti Fruti is een schoolvoorbeeld van circulair ondernemen. De leerlingen gebruikten afgekeurde appels van Boer Goes om heerlijk appel-kaneel jam te maken. Ze verpakten de jam in van de glasbak geredde potjes. Alleen de benodigde geleisuiker haalde ze uit de winkel. Met hun professionele product behaalden ze een mooie winst! Tutti Fruti mag zich daarom de schoolwinnaar noemen en is automatisch genomineerd voor de landelijke Day for Change verkiezing.

De totale winst van €1450,- van het Christelijk Gymnasium Utrecht komt ten goede aan de Hope for Relief Foundation in Malawi die tienermoeders en gehandicapte meisjes ondersteunt om een zelfstandig bestaan op te bouwen d.m.v. educatie en microfinanciering. De winst wordt door Utrecht4GlobalGoals verhoogd met €1000,-.

Stichting Day For Change

Day for Change gelooft dat duurzame economische ontwikkeling, goed voor mens, dier en de planeet bijdraagt aan een inclusieve wereld zonder armoede met gelijke kansen voor iedereen. Day for Change wil bijdragen aan economische zelfredzaamheid, door het ontwikkelen van duurzame ondernemerschapsvaardigheden en verbeterde toegang tot financiële diensten, wereldwijd. Jaarlijks bereikt Day for Change zo’n 6.000 leerlingen in het Nederland basis- en voortgezet onderwijs.