La Vuelta ‘22: een duurzaam parcours door de beste fietsstad ter wereld

La Vuelta wordt dit jaar erg bijzonder voor Utrecht; de Gran Salida wordt namelijk afgetrapt in ons eigen stadsie bij de Jaarbeurs! Fietsen is op zichzelf natuurlijk al een duurzame activiteit, maar ook voor de organisatie van het evenement door La Vuelta Holanda is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. Hierdoor draagt het Spaanse wiellerfeest ook bij aan de ‘Global Goals City’ Utrecht. Hoe? Een aantal initiatieven die tijdens La Vuelta bijdragen aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen worden in dit artikel op een rijtje gezet.

 

De organisatie

Duurzaamheid is één van de centrale thema’s van La Vuelta Holanda. De organisatie heeft dit in hun strategie vertaald naar drie thema’s: milieubescherming, vitaliteit en inclusiviteit. Zo worden er ecozones ingericht waar de fietsers hun afval op de juiste manier kunnen scheiden en wordt er tijdens La Vuelta voornamelijk gebruikt gemaakt van duurzame voertuigen die meerijden. Ook worden bezoekers gevraagd om per fiets, openbaar vervoer of lopend naar het evenement te komen. Daarnaast wordt er met de campagne ‘Maak sport eerlijk’ aandacht gevraagd voor het mogelijk maken van sport voor iedereen, met en zonder handicap. Diverse sporters met een beperking, partners en gemeenten komen in actie om minimaal €100.000 op te halen voor de realisatie van sporthulpmiddelen. Een bijdrage leveren kan nu nog op verschillende manieren; je kan doneren via het Fonds Gehandicaptensport of je kan de Nijntje knuffel in het rode tenue scoren, de gehele opbrengst gaat naar Fonds Gehandicaptensport.

De Groene Karavaan

De traditionele reclamekaravaan die grote wielerrondes voorafgaat en plastic gadgets uitdeelt, krijgt tijdens de Nederlandse etappes van La Vuelta een uniek karakter. La Vuelta Holanda organiseert als allereerste wielerevenement ter wereld een Groene Karavaan. Deze rijdt voor het wielerpeloton uit op 19, 20 en 21 augustus en bestaat uit alleen maar duurzame voertuigen en duurzame gadgets. Op zaterdag 20 augustus begint de karavaan in ‘s Hertogenbosch en eindigt weer in Utrecht. De karavaan zal ongeveer een uur voor de wielrenners uitrijden.

Vuelta Plogging

Ondernemers, bezoekers en inwoners van de regio Utrecht gaan tussen 22 en 31 augustus een stuk het fietsparcours te ontdoen van plastic, sigaretten en ander afval. De ambitie is om de volledige route van 100 kilometer tussen Rhenen en Utrecht te ‘ploggen’. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka up’, dat oprapen betekent, en joggen. In Utrecht wordt dit echter niet joggend gedaan maar wandelend door het stuk natuur. Wil je meehelpen met opruimen? Dat kan door een mail te sturen naar samenwerkenloont@hv-marketing.nl.

Vuelta Fietshub

De Vuelta Fietshub is een minifestival waar fietsen, urban sports, kunst, cultuur en feest samenkomen, georganiseerd door onze partner SportUtrecht. De afgelopen maanden heeft de Fietshub de Utrechtse wijken rondgereisd om meer Utrechters op laagdrempelige manier kennis te laten maken met deze thema’s. Op 20 augustus is de Vuelta Fietshub onderdeel van het festival “Fiesta de La Vuelta”. Het Fiesta de la Vuelta zal dé plek worden om de tweede etappe van de Ronde van Spanje te volgen in Utrecht. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je de koers kijken op een groot scherm, luisteren naar inspirerende sprekers, meedoen aan (sportieve) activiteiten, genieten van bandoptredens en nog veel meer. De Fietshub is vanaf 11:00 de vinden op de busbaan en grasstrook naast tramhalte “Padualaan” op het Utrecht Science Park. Meer informatie is op de website van de Vuelta Fietshub te vinden.

Kom je ook kijken naar La Vuelta? Je kan meer informatie over het evenement vinden op lavueltaholanda.com. Hier staan onder andere alle andere activiteiten, de fietsroutes en tickets voor de finish bij het Utrecht Science Park. ¡#VamosUtrecht!