Meer dan honderd studenten maken Utrecht een stukje schoner

Meer dan honderd studenten van Enactus gingen zaterdag 19 november met een prikker en vuilniszak de straat op om het centrum van Utrecht een stukje schoner te maken. Enactus is wereldwijde beweging en non-profitorganisatie die zich richt op het ontwikkelen van jongeren tot ondernemende en verantwoorde leiders. Vanuit hun deelname aan het programma Dare to Lead willen de studenten laten zien dat naast het praten over sociale en duurzame impact, daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken net zo belangrijk is!

Het leiderschapsprogramma Dare to Lead komt voort uit een samenwerking van Enactus en Futureproof en is een onderdeel van het Enactus jaarprogramma waarin studenten middels het opstarten van impact ondernemingen en -initiatieven ervaring opdoen om de leiders van de toekomst te worden. Zo leren ze hun intrinsieke motivatie vinden en ontwikkelen ze waardes en kwaliteiten op het gebied van persoonlijk leiderschap en impact ondernemerschap.

Nancy Moorman, directeur Enactus Nederland én ambassadeur van de Global Goals: “Ik vind het mooi om te zien dat onze studenten in zo’n grote groep bij elkaar zijn gekomen en in actie komen voor een schoner Utrecht. Deze doenersmentaliteit, vandaag de handen uit de mouwen voor een betere wereld morgen, past enorm bij waar Enactus als organisatie voor staat.”

Van woorden naar daden

De 100+ studenten die meedoen met de actie zijn afkomstig van universiteiten in twaalf verschillende steden in Nederland en hebben samen meer dan zestig verschillende nationaliteiten. In groepjes van 10 personen hebben ze door de stad gelopen om zwerfafval op te ruimen. Op drie punten langs de route stond een gids klaar van organisatie Gilde Utrecht die de studenten iets vertelde over Utrecht en haar historie. De actie wordt opgezet in samenwerking met KnappeKoppen Vrijwillig Utrecht en de Gemeente Utrecht. “Ook als studenten willen wij graag ons steentje bijdragen aan het schoon houden van onze omgeving, en door dit eerste initiatief te nemen hopen we dat er vele gaan volgen.“ Aldus Julie Donder van KnappeKoppen Vrijwillig Utrecht

Enactus

Enactus is een wereldwijde beweging en non-profitorganisatie die zich richt op het ontwikkelen van jongeren tot ondernemende en verantwoorde leiders. Dit doet Enactus door in samenwerking met het hoger onderwijs en het bedrijfsleven wereldwijd programma’s te ontwikkelen, die jongeren in staat stellen startups die de Global Goals aanpakken op te zetten. In Nederland doen lokale Enactus teams dit met het opstarten van lokale impact projecten. Die variëren van het organiseren van kinderpartijtjes voor de minderbedeelden tot het ontwikkelen van hydroponic systemen voor duurzame teelt tot.

Futureproof

Dare to Lead komt voort uit een samenwerking tussen Enactus en het MDT-programma Futureproof. Futureproof is een trainingsprogramma voor impact ondernemerschap dat wordt uitgevoerd door Starters4Communities, Social Impact Factory, Fawaka Ondernemersschool en Social Enterprise NL.

Dare to Lead - Enactus x Futureproof

Dare to Lead bestaat uit drie evenementdagen in het academisch jaar waarin de studenten workshops volgen over futureproof leiderschap en zich laten inspireren door keynote sprekers op het gebied van impact ondernemerschap.  Zo trapt Joep Langen van de Koeckebackers en De Betekenisbrouwerij het eerste evenement op 19 november af met een inspirerende keynote. De tweede dag vindt plaats in Social Impact Factory op 11 februari en het programma eindigt op 14 april de Jaarbeurs.

Enactus World Cup 2023 - Utrecht

Eenmaal per jaar hebben de projecten die in ieder deelnemend Enactus land de meeste impact gerealiseerd hebben, de kans hun impact te presenteren tijdens de Enactus World Cup. Dit evenement is in voorgaande jaren in Beijing, Johannesburg, Washington DC, Berlijn, Toronto, San Jose, CA, London en vele andere steden gehouden. In 2023 doet Enactus de investering om de wereld van sociale innovatie, hoger onderwijs en bedrijfsleven naar Utrecht te brengen, waarbij 2,000 jongeren, academici en leiders uit meer dan 30 landen bij elkaar komen om gemaakte impact op de Global Goals te zien, samen te werken aan verschillende thema’s en inspiratie op te doen om wereldwijd een nog grotere impact te realiseren.

Tot aan oktober 2023 staan er verscheidene activiteiten op het programma ter voorbereiding op dit evenement. Zo heeft Burgemeester Sharon Dijksma de Enactus World Cup vorige maand aangekondigd samen met Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs en Utrecht4GlobalGoals en vindt er op 2 februari een kick-off event plaats voor relevante stakeholders in aanloop naar het evenement.