Achteruittrappen met de Fietsburgemeester: een terugblik op 2022

Wat een jaar is het geweest! Utrecht 900 jaar, massale fietsvreugde tijdens de Vuelta-start in Utrecht, de onthulling van de eerste openbare duofiets, de 137e verjaardag van het eerste fietspad van de wereld én de zoektocht naar een junior Fietsburgemeester. Veel te veel om in één column te bespreken. Toch heeft U4GG heeft me gevraagd om mijn top 3 van 2022 op te schrijven en vooruit te kijken naar volgend jaar. Een top 3 maken in een jaar als dit is niet zo makkelijk. Toch hierbij mijn top 3 leukste fietsgebeurtenissen:

La Vuelta

Op nummer 1 kan natuurlijk niks anders staan dan de Vuelta! In onze eigen 900-jarige stadsie werd de Ronde van Spanje verreden. De Vuelta bracht de fietsgekte tot een kookpunt en voor twee dagen vierde Utrecht fiësta op de straten langs het parcours. Mijn hoogtepunt was de rit in de groene karavaan, waarbij ik de longen uit mijn lijf heb geschreeuwd en mijn hand vuurrood was van alle highfives die ik had gegeven.

Ambtsjubileum

Mijn 1-jarig ambtsjubileum was ook een enorm feest. Samen met SportUtrecht en DOCK organiseerden we een promotie evenement voor duofietsen. Een duofiets is een tandem waarbij je naast elkaar zit zodat ook mensen die niet zelf kunnen fietsen een rondje mee kunnen trappen. In Utrecht waren die nog niet voor iedereen te huur en daar wil ik verandering in brengen. Daarom wilden we mensen laten ervaren hoe het was. Het was enorm gezellig en de verhalen van de passagiers waren hartverwarmend. Dit evenement leidde er ook toe dat er meer aandacht voor de duofiets kwam en uiteindelijk mocht ik zelfs de eerste duofiets voor openbaar gebruik onthullen bij U-stal Laag Catharijne!

Maliebaan

Het derde hoogtepunt was voor mij de verjaardag van de Maliebaan. Samen met andere enthousiaste partijen wilden we een fuifje – Het Utrechts Verzetje – organiseren voor het oudste fietspad van de wereld. Het was zo leuk om daar samen met de wethouder, buurtbewoners en andere geïnteresseerden onze Utrechtse fietscultuur te vieren.

Maar met terugblikken komt ook vooruitkijken, want we zijn er nog niet! Mijn ambtsperiode loopt in juni af en in het laatste half jaar wil ik er nog alles uithalen wat erin zit. Als ik het – lekker cliché – goede voornemens mag noemen, dan heb ik er nog wel een paar:

Fietsmaatjes

Fietsmaatjes Utrecht opstarten! Super goed nieuws, want het is gelukt om een enthousiaste en creatieve werkgroep te vinden die me gaat helpen! Samen met de werkgroep en de stichting Heel Utrecht Fietst kunnen we het duofietsproject gaan realiseren. Hiervoor zijn natuurlijk duofietsen nodig, maar ook vrijwilligers. Heb je interesse? Stuur me dan een berichtje mijn Instagram account; @bicyclemayorofutrecht!

Junior Fietsburgemeester

Een Junior Fietsburgemeester vinden! In de eerste periode van volgend jaar ga ik op zoek naar een jongere sidekick. Iemand die houdt van fietsen, die goede ideeën heeft en iets voor de stad wil doen. De junior Fietsburgemeester richt zich vooral op de doelgroep jongeren en kinderen. Samen zullen we fietsen aantrekkelijk(er) maken/houden voor de jeugd!

Keep on going

Lekker doorgaan met waar ik nu meer bezig ben, columns schrijven, fietshelden belonen met een fietslintje, zoveel mogelijk impact maken op het fietsen in de stad en tenslotte een goede opvolg(st)er vinden!

Een fijne jaarwisseling gewenst en heel graag tot volgend jaar!

 

Coverfoto is gemaakt door Shaked Franke voor de Mobiliteitsweek Utrecht