Circulair Ontwikkelcentrum: Van reststroom naar duurzaam verdienmodel

Steeds meer ondernemers verduurzamen hun bedrijfsvoering. Want we weten inmiddels allemaal: we moeten meer circulair denken én doen om onze planeet gezond te houden. Bovendien biedt hergebruik van materialen grote kansen voor een bedrijf. Aan ideeën heb je waarschijnlijk geen gebrek, maar hoe creëer je als ondernemer nou voldoende tijd en ruimte om je plannen ook te verwezenlijken? Level 5 is in dit soort vraagstukken gespecialiseerd en helpen je graag op weg. Met een goed ontwerp, nieuw businessmodel én gemotiveerde vakmensen is jouw onderneming snel klaar voor de toekomst, zeggen ze. Hieronder beschrijven zij wat zij doen en waar ze voor staan!

Ondernemers helpen innoveren

In ons Circulair Ontwikkelcentrum in Utrecht bieden we je de ruimte om te experimenteren met je duurzaamheidsplannen. Eerst ga je met ons vakkundige team in gesprek om je ideeën verder uit te diepen. Vervolgens gaan we voor je aan de slag om schaalbare producten of diensten te ontwikkelen, bijvoorbeeld op basis van een reststroom uit je bedrijf. Die producten en diensten toetsen we in de praktijk om te kijken of er markt voor is. Dat doen we door ze aan te bieden bij winkels en op onze eigen site vandebouwplaats.nl. Zo ontstaan er uiteindelijk nieuwe businessmodellen die de concurrentiepositie van je bedrijf kunnen vergroten.

Waardevol personeel

Onze technische vakmensen werken samen met deelnemers van onze TalentHub. Deze hub geeft iedereen die dat nodig heeft de kans op een nieuw werkperspectief. Van mensen die zijn vastgelopen in hun huidige baan, tot jongeren zonder diploma of mensen in de bijstand. Wij geloven dat elk mens van waarde is. En dat betekenisvol werk een positieve invloed heeft op je welzijn. Deelnemers van de hub stromen regelmatig door in een functie bij een van onze opdrachtgevers. Een mooie manier dus om gemotiveerd personeel te vinden. Zo ontstaat er duurzame waarde voor mens én maatschappij.

Ben jij klaar voor circulaire innovatie?

We hebben ruimte voor vijf innovatieprojecten. Broed jij momenteel op een plan, groot of klein? Geen idee is voor ons te gek. Neem gerust contact met ons op voor een eerste kennismaking. Marco Hendriks van Level 5 helpt je graag verder.

“Level 5 ontsluit waarde die anderen vaak niet zien, in mens én materiaal”

Voorbeeldprojecten

Healthy Homes
Een huis dat voor tachtig procent is gemaakt van afgedankt materiaal: dat is onze Healthy Home flexwoning. Een duurzaam huis dat we prefab op onze werklocatie ontwikkelen. Eenmaal op de plaats van bestemming is het huis in twee dagen gebouwd en bewoonbaar. En dus ook nét zo snel weer in te pakken om elders te hergebruiken. Inmiddels staat de eerste Healthy Home en is er belangstelling vanuit gemeenten en woningcorporaties voor de flexwoning.

Piketpalen
Sloop- en recyclebedrijf Bnext haalt jaarlijks tonnen aan afgedankt hout op. Op zoek naar een duurzame toepassing voor dit materiaal, zaagden wij er een jaar lang piketpalen uit. De verkoop van deze palen ging via groothandel PontMeyer. Zo onderzochten we of er een businesscase in het afgedankte hout zit. Een onderzoek met commercieel succes. Bnext heeft nu haar eigen circulaire zaagloods in Utrecht.