UW werkt aan een inclusieve en duurzame arbeidsmarkt

Het Utrechtse ontwikkelbedrijf UW biedt begeleiding aan mensen die willen en kunnen werken, maar moeite hebben om zelfstandig een geschikte baan te vinden. UW biedt dagelijks passend werk aan 1.000 medewerkers en helpt ieder jaar zo’n 300 mensen om werkfit te worden. Dit doen zij al 50 jaar en zijn daarmee de grootste inclusieve werkgever van Utrecht. 

Mensen kunnen bij UW aan de slag bij een van de werkbedrijven; UW Groen, UW Metaal, UW Verpakken, UW Schoonmaak, UW Post en UW Flora. Daarnaast kunnen mensen gedetacheerd worden in uiteenlopende functies bij verschillende organisaties en bedrijven in en rondom de stad Utrecht. Gertjan Stoker, algemeen directeur, zegt: ‘Onze mensen zijn bijvoorbeeld gedetacheerd bij Hella, Gimeg, CIZ, Universiteit Utrecht en Gemeente Utrecht. Wij vinden voor iedereen een passende werkplek. Hiermee dragen wij bij aan verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelen.’ Welke doelen dat zijn, worden hieronder uitgelicht.  

Doel 1: Geen armoede

UW draagt allereest bij aan Doel 1 door het bieden van werk en hier een eerlijke beloning tegen over te zetten. Daarnaast faciliteert UW cursussen om kennis te vergroten rondom geldzaken, dit doen zij samen met hun partners.  

Doel 4: Kwaliteitsonderwijs

UW biedt verschillende opleidingen aan haar medewerkers om ontwikkeling te stimuleren. Eén van deze opleidingen is de lasopleiding. Daarnaast hebben zij een nauwe samenwerking met The Colour Kitchen, hier kunnen mensen leren werken in de catering en doorgroeien naar een reguliere werkgever. Ook leiden zij mensen op in de logistiek, ICT (in samenwerking met onze partners), schoonmaak en werken in het groen.

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

UW begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Hiermee bevordert UW de participatie van mensen die anders langs de kant blijven staan in Utrecht. UW biedt mensen die willen en kunnen werken een garantie voor passend werk, waarbij rekening wordt gehouden met hun wensen en capaciteiten.

‘UW vult door haar dagelijkse bedrijfsvoering veel van SDG’s al in. Onze ambitie is om aan elk doel een bijdrage te kunnen leveren. Met als belangrijkste ontwikkelingsdoel 8. Iedereen die wil en kan werken, maar het zelfstandig – nog – niet lukt, is welkom bij UW’ zegt Gertjan.

Duurzaamheid

Naast de dagelijkse werkzaamheden heeft UW duurzaamheid hoog in het vaandel staan. ‘Momenteel werkt UW samen met Empact met als doel om klimaatneutraal te zijn in 2030 (SDG 13). Deze doelstelling kan UW natuurlijk niet in haar eentje waarmaken, UW wil en moet dit samen doen met haar partners en klanten (SDG 17). Momenteel kijken wij onder andere met onze klanten hoe wij samen kunnen optrekken in het waarmaken van onze duurzaamheidsdoelstellingen.

Samen met onze medewerkers gaan wij verder met het verduurzamen van ons eigen energieverbruik en de wijze waarop we met restproducten omgaan. Zo is ons wagenpark grotendeels elektrisch, is bij UW Groen het benzinegereedschap vervangen door elektrisch gereedschap en wekt UW een deel van haar energieverbruik op met eigen zonnepanelen’.

Samenwerken

Samenwerking met andere (Utrechtse) partijen is essentieel voor het succesvol invullen van de SDG’s. Bij UW staan ze klaar om samen te werken met organisaties die streven naar meer inclusiviteit in Utrecht. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact op via de website: https://www.uw.nl/contact/. Heb je interesse om via UW aan de slag te gaan? Klik dan hier

Foto door: Norbert Waalboer