Nieuwsbrief – Juli 2023

SDG LESSEN OP SCHOLEN

Eén van de prioriteiten van Utrecht4GlobalGoals in 2023, is het stimuleren van (lessen over) “duurzaamheid” in het onderwijs. Wil jij jouw school en leerlingen laagdrempelig kennis laten maken met de SDG’s? Leren Voor Morgen biedt gratis SDG-lessen aan voor PO, VO/MBO, of HBO die zijn ontwikkeld door onderwijsontwikkelaars, docenten en studenten. De lessen kunnen worden gegeven rond de SDG Action Day (25 september) of de Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs (10 oktober). Aanmelden kan nu hier! Na aanmelding krijg je toegang tot het lesmateriaal. 

In juni organiseerde Utrecht4GlobalGoals tevens een webinar voor docenten met uitleg over de SDG-lespakketten vanuit SDG Nederland. Mocht je het interessant vinden het webinar terug te zien, dan kun je deze hier bekijken. Wil je meer weten of heb je suggesties, neem dan contact op met onze Programmamanager Onderwijs Wilbert van Dam

ENACTUS WORLD CUP

Op 9 juni vond in de Jaarbeurs de “Enactus National Expo” plaats: Studenten van 9 verschillende universiteiten presenteerden hun projecten op het terrein van Social Impact Ondernemen. Deze spetterende bijeenkomst stond meer dan ooit in het licht van de SDG’s. In samenwerking met SDG Nederland verzorgden wij een SDG-stand. In deze stand werd niet alleen informatie gegeven over de SDG’s, maar werden de deelnemers ook op een uitdagende manier bevraagd op hun persoonlijke bijdrage. Eén van de resultaten: een club studenten die ter plekke de Meatless Monday hebben ingevoerd!
Na een spannende finale, waar Henk Wesselo namens U4GG in de jury zat, eindigde het team van UC Utrecht op de tweede plaats. Het winnende team (Erasmus Rotterdam) zal deelnemen aan de Enactus WorldCup, die in oktober in Utrecht plaats zal vinden. Bij dit event komen meer dan 2000 studenten uit meer dan 32 landen in onze stad bijeen! Uiteraard zijn wij (onze community) daar bij betrokken – we houden jullie op de hoogte!

KIJKTIP: GLOBAL GOALS IN UTRECHT

Heb je onze nieuwe DocU: Global Goals in Eigen Stad Deel 2, al voorbij zien komen op RTVUtrecht? Zo niet, bekijk ‘m dan hier! In deze tweede documentaire belichten we Utrechtse verhalen die bijdragen aan de SDG’s, dit keer SDG-doel 16: ‘Vrede’. Bekijk de belangrijke rol die Utrecht speelt in het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen. Grote dank aan Vital’Nya en RTV Utrecht voor het mogelijk maken van deze DocU. 

AAN DE SLAG MET DE SDG's

Afgelopen 21 juni organiseerde Utrecht4GlobalGoals in samenwerking met SDG Nederland een workshop voor bedrijven en maatschappelijke organisaties over hoe je op je werk met de SDG’s aan de slag kunt gaan. Vanuit de praktijk vertelden Robbert van Groene Bouwhekken, Arno van The Goodroll en Myrthe van UW hoe zij dit aanpakken en waar ze tegen aan lopen. Deze workshop werd door de aanwezige ondernemingen en bezoekers zeer gewaardeerd, mede vanwege de laagdrempelige aanpak en de praktische tips. Wil jij met jouw organisatie ook aan de slag met de SDG’s? Neem dan contact op met onze Community Manager Petra Graatsma

Eén advies dat naar voren kwam was het inzetten van studenten of trainees voor extra ondersteuning én een frisse blik. Via deze website kun je een SDG stageplek aanbieden.

NIEUWE FIETSBURGEMEESTER

Belle de Gast is benoemd als nieuwe fietsburgemeester van Utrecht, wat het einde van Jelle Bakker’s ambtsperiode als fietsburgemeester én vaste columnist bij Utrecht4GlobalGoals markeert. In Jelle’s laatste column neemt hij ons mee door zijn avonturen van de afgelopen 2 jaar, die je hier kan lezen. We willen Jelle enorm bedanken voor zijn inzet en wensen hem succes met zijn toekomstplannen na het fietsburgemeesterschap. En natuurlijk een warm welkom voor Belle, wie we een inspirerende ambtsperiode toewensen!

SDG's IN DE INTERNATIONALE STRATEGIE

De afgelopen maanden heeft de gemeente Utrecht zich gebogen over de internationale strategie. Utrecht4GlobalGoals heeft in dit proces haar input gegeven, en is blij dat de SDG’s in deze strategie één van de ankerpunten zijn. Thema’s als gezonde verstedelijking en kansengelijkheid komen daarmee ruim aan bod. Op 4 juli is deze internationale strategie 2023-2030 door het college vastgesteld. Uiteraard houden wij – tezamen met de raadsambassadeurs – de vinger aan de pols!

SAVE THE DATE(S)!

De komende tijd staan er weer een aantal bijzondere evenementen op de planning. Vergeet niet de volgende data alvast in je agenda te zetten! 

SDG ACTION DAYS

21-27 september 2023

Verandering begint met actie. Daarom is het thema voor de SDG Action Week dit jaar ‘Act Together Now’. Tijdens het grootste SDG-evenement van Nederland komen we in actie om de wereld te veranderen. En daar hebben we iedereen bij nodig. Kijk hier voor meer informatie of registreer jouw eigen SDG-actie. 

UTRECHT - SDG ACTION DAY

25 september 2023

In Utrecht zullen diverse SDG-acties plaatsvinden. ’s Ochtends hijsen we de SDG-vlag bij het gemeentehuis en ’s avonds gaan we met betrokken Utrechters in gesprek over de voortgang van de SDG’s in Utrecht. En natuurlijk hopen we op een record aantal Utrechtse scholen dat meedoet met de SDG-lesdag. Houd onze socials in de gaten voor updates!

AFSCHEID GWEN

In juni hebben we afscheid genomen van onze voorzitter Gwen Jansen. Gwen heeft niet alleen onze stichting doen bloeien – zij heeft in de stad vooral ook een enorme bijdrage geleverd aan de inspiratie rondom de SDG’s en aan de verbinding tussen al die initiatieven die Utrecht gezonder, groener, gelijker, gezelliger en gastvrijer maken. 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst met het kernteam en vrijwilligers van U4GG is Gwen benoemd tot ere-ambassadeur. Burgemeester Sharon Dijksma sprak haar persoonlijk dank en waardering uit. Lees hier meer.