Onderwijs in ontwikkeling

Door: Wilbert van Dam, programmamanager onderwijs Utrecht4GlobalGoals

Binnen Utrecht4GlobalGoals is onderwijs dit jaar één van de hoofdthema’s en het is dus niet verwonderlijk dat veel activiteiten met onderwijs te maken hebben. Als programmamanager ben ik sinds april dit jaar actief om het onderwijsnetwerk binnen Utrecht4GlobalGoals te verbreden. We hebben al een aantal enthousiaste ambassadeurs, maar graag breiden we deze groep verder uit, om ons gezamenlijk in te zetten voor het behalen van de 17 Duurzame Werelddoelen (SDG’s).

Zo waren we in juni aanwezig bij de nationale competitie van Enactus en organiseerden we een webinar voor docenten over de SDG-lessen. Bij de start van de SDG Action Week waren bij het hijsen van de SDG-vlag een aantal schoolklassen uitgenodigd en vertelde Raadsambassadeur Maartje Vermeulen – zelf docent aan de Hogeschool Utrecht – wat meer over de 17 Werelddoelen. Daarnaast konden scholen zich inschrijven voor SDG lessen voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs, al dan niet gegeven door een gastdocent. Deze lessen kunnen via deze link nog steeds worden aangevraagd en Utrecht4GlobalGoals helpt graag bij het vinden van gastdocenten.

Momenteel vindt de Utrecht Science Week plaats waar we diverse activiteiten bezoeken, zoals de Dag van de Duurzaamheid, het Circulair Economy Festival en de Finale van de Sustainable City Challenge. Het is mooi om te zien hoe onderwijsinstellingen de Sustainable Development Goals al lang niet meer ‘alleen bespreken in lessen’, maar de SDG’s ook steeds meer verwerkt zijn in beleid en als basis voor lessen en projecten.

Wat staat er dit jaar nog op de kalender? Van 17 tot 20 oktober overspoelen 2.000 internationale Enactus studenten uit 32 landen Utrecht. Enactus biedt studenten de kans om zich te ontwikkelen en een betekenisvolle bijdrage te leveren, aan hun omgeving en de Sustainable Development Goals door middel van positief impactvol ondernemerschap. Namens Nederland strijdt het team van de Erasmus Universiteit Rotterdam mee om de Enactus World Cup. Utrecht4GlobalGoals wenst hen alle succes toe.

Verder zal de uitreiking van de U-Awards op 21 november plaatsvinden bij NIMETO. Een echte Utrechtse onderwijsinstelling die dit jaar haar 100e verjaardag viert. Via deze link kun je bijzondere Utrechtse initiatieven, organisaties of sociale ondernemingen nomineren.

De laatste activiteit betreft een onderwijsconferentie voor de jeugd over de SDG’s in het voorjaar van 2024. Momenteel onderzoeken en ontwikkelen we daarvoor het programma. Mocht je ook goede ideeën hebben voor deze conferentie, neem dan even contact op met Wilbert van Dam