De feestelijke U-Awards uitreiking 2023 bij Nimeto Utrecht!

Dinsdag 21 november 2023 was het zover: de U-Award uitreiking bij Nimeto Utrecht. Dit jaar gingen er drie initiatieven met de prijs vandoor: Duurzaam Utrecht 2030, BuurtNatuur030 en de Energieklussers van Energie-U! De U-Awards worden elk jaar uitgereikt aan inspirerende Utrechtse initiatieven of mensen die zich in Utrecht bovengemiddeld hebben ingezet rondom één of meer van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Zo dragen zij bij aan een mooier, duurzamer, eerlijker of groener Utrecht. Als blijk van waardering en onder het motto ‘goed voorbeeld doet volgen’, ontvangen deze initiatieven een U-Award.

De uitreiking

De uitreiking van de U-Awards vond plaats bij Nimeto, de creatieve MBO vakschool in Utrecht. De host van de middag, Merlijn Mazairac, heette iedereen welkom en gaf de start aan van de feestelijke bijeenkomst. Hierna volgde een korte introductie over stichting Utrecht4GlobalGoals door Henk Wesselo en een introductie over Nimeto door Frans Veul. Femke Rossen was aanwezig als spreker om meer te vertellen over STAD Utrecht (Stichting Talent And Dreams), die jongeren ondersteunt en begeleidt om hun passieprojecten op te zetten. Na het prachtige muzikale intermezzo van Terence Goodmann, Utrechtse artiest, konden we niet langer in spanning worden gehouden; en werden de U-Award winnaars van 2023 bekend gemaakt!

De winnaars

Uit 25 prachtige nominaties, heeft de jury de drie uiteindelijke winnaars gekozen. Het was een lastige klus, omdat het stuk voor stuk impactvolle initiatieven zijn die zich allemaal inzetten voor ons stadsie. Uiteindelijk zijn de volgende drie initiatieven met een U-Award naar huis gegaan:

DUURZAAM UTRECHT 2030

Het eerste initiatief dat met een U-Award naar huis ging, is Duurzaam Utrecht 2030. Een belangrijke boodschap van dit initiatief is dat zorg voor elkaar en zorg voor de planeet hand in hand gaan. Duurzaam Utrecht 2030 is de achterliggende drijfveer voor het opzetten van verschillende projecten die armoede en duurzaamheid met elkaar verbinden. De jury was het eens dat dit initiatief zich op een aantal vlakken onderscheid: het is gebaseerd op dialoog en biedt oplossingen gericht op de behoeften van de doelgroep, betrekt jongeren bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten en boekt concrete resultaten met perspectief op groei en verbreding.

Lees hier meer over Duurzaam Utrecht 2030.

BUURTNATUUR030

Er is ook een U-Award uitgereikt aan BuurtNatuur030. Dit bewonersinitiatief draagt bij aan duurzaamheid in de directe leefomgeving, door Utrechtse straten en buurten te vergroenen. Daarnaast staat bij BuurtNatuur030 verbinding centraal, en wordt onderling contact en kennisdeling tussen buurtbewoners gestimuleerd. Zoals het juryrapport vertelde: “Mede daardoor is dit initiatief in iets meer dan één jaar gegroeid tot een community van honderden actieve bewoners (buurtvergroeners), en heeft het veel potentieel om verder te groeien. Daarmee is dit initiatief een schoolvoorbeeld voor het creëren van een doelgerichte beweging van inwoners”.

Lees hier meer over BuurtNatuur030.

ENERGIEKLUSSERS VAN ENERGIE-U

Tot slot is er een U-Award uitgereikt aan de Energieklussers van Energie-U. Deze vrijwilligerspool zet zich in tegen energie-armoede en dragen bij aan een groene energietransitie. De Energieklussers helpen Utrechters om energiebesparende maatregelen te nemen in hun huis, door bijvoorbeeld isolatie aan te leggen of door voorlichtingen te geven over energiebesparing. Hiermee vond de jury het een doelgericht initiatief met een groot netwerk aan vrijwilligers die al veel huishoudens heeft kunnen helpen. Daarmee richten ze zich dus niet alleen op het klimaat, maar ook op inclusiviteit.

Lees hier meer over de EnergieKlussers van Energie-U.

De U-Awards

De U-Awards zijn dit jaar gemaakt door de maakplaats van Nimeto. Zij hebben goed nagedacht over het materiaalgebruik. Ze hebben gekozen voor gelamineerd eiken dat uit de recycle bak komt. Het is zaagafval van de tafelbladen in de school.

Dit jaar zijn de U-Awards uitgereikt door 2 winnaars van vorig jaar. Arthur Lippus, creatief omdenker en Anna Bieliaieva van Vital’nya ANNA hadden de eer om het juryrapport voor te lezen en de winnaars bekend te maken. 

UTRG Magazine

Het stadsblad UTRG heeft een mooie fotocompilatie van deze bijeenkomst opgenomen in de editie die op 14 februari uitkwam.

Bekijk onze pagina hier

Stichting Utrecht4GlobalGoals

Stichting Utrecht4GlobalGoals is een onafhankelijke stichting die zich actief inzet voor het behalen van de Global Goals in Utrecht in 2030 of eerder als mogelijk. Onze missie is het positief activeren van inwoners, ondernemingen, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties om als lokale samenleving een bijdrage te leveren aan de Global Goals. Wij doen dit vanuit de overtuiging dat de Global Goals per definitie alleen te behalen zijn door lokale actie. Dit gebeurt door met een stadsbrede coalitie van Utrechters, bedrijven, organisaties en initiatieven te bouwen aan een groene, gezonde, inclusieve, duurzame en eerlijke stad voor elke Utrechter.