De Next Gen Creative Ruimtemakers bij Nimeto

Deze gastblog is geschreven door Media & Communicatie studenten van Nimeto Utrecht.

Nimeto, een mbo-school voor de next generation Creative Ruimtemakers, die al meer als 100 jaar bestaat! Het heeft een rijke historie; zo is in 1922 de school geopend door de heer Van As als de Nationale Schilderschool, zoals de naam als zegt kon je dus alleen maar leren schilderen op de school. Naarmate de jaren voorbij gingen kwamen er steeds meer vakopleidingen bij en zo kan je nu alle kanten op binnen Nimeto. Maar hoe kwamen we daar? Laten we een duik nemen in de geschiedenis.

Historie van Nimeto

Nimeto heeft een rijke historie: in 2022 bestaat deze vakschool al 100 jaar, in 1922 werd deze door de heer Van As geopend als de Nationale Schilderschool. Zoals de naam al weggeeft, kon je hier eerst alleen leren schilderen. Door de loop der jaren kwamen er steeds meer vakopleidingen bij.

Daarna, in 1925, werd het eerste Nimeto Diploma uitgereikt, als je deze ontving mocht je jezelf een Meesterschilder noemen. Nu vele jaren en diploma’s later hebben we al generaties aan vakmensen voortgebracht. Mensen die misschien zelfs een stukje van Nederland hebben mogen stylen, ontwerpen of inrichten.

Sinds kort hebben wij een eigen museum in de school, deze is ingericht als een atelier anno 1900. Je kan hier oude werkmaterialen en kunstwerken vinden van oud-leerlingen. Het is een bijzondere blik door de historie van de school en zeker het bezoeken waard als je in de buurt bent, je kan hiervoor meer vinden op de site van Nimeto!

In 2011 is de school benoemd tot beste vakschool van Nederland, een hele eer. Ook in 2014 won Nimeto een prijs, toen werden we uitgeroepen tot Topvakschool Midden-Nederland. De beste vakschool van Nederland heeft natuurlijk ook top leerlingen. Tijdens de internationale vak wedstrijd WorldSkills hebben Nimeto-studenten maar liefst 3 keer gewonnen; in 2011 kreeg een van de studenten een zilveren medaille, in 2013 en 2017 sleepten we goud in de wacht. Echt een topprestatie! 

Opleiding Media & Communicatie

Je leert veel op zo’n opleiding. In anderhalf jaar tijd leer jij de basis van het vak: fotografie, filmen en schrijven horen allemaal bij deze opleiding. Wat je in de lessen leert, pas je ook direct toe in opdrachten en bij echte opdrachtgevers. Extra verdieping in een vak kun je vinden in keuzedelen en door het werken in het redactiebureau van de opleiding. Je werkt soms alleen, maar ook vaak samen aan projecten. Aan de hand van een portfolio en feedbackgesprekken toon jij jouw groei en leer je een professionele beroepshouding aan te nemen.

Maar welke richting kan je eigenlijk op? Jij bent de multimediaspecialist van de toekomst. Je kent de laatste ontwikkelingen op het gebied van media en communicatie en je hebt kennisgemaakt met de nieuwste mediatoepassingen. Je kunt zelfstandig werken en omgaan met de druk van deadlines. Media & Communicatie is een brede opleiding waarmee je veel kanten op kunt: van content­specialist tot communicatie­ medewerker of redacteur bij een radioprogramma.

Development en Klimaat

Nimeto houdt zich goed bezig met klimaat en sustainability, ze hebben al het plastic vervangen door karton – zoals bestek en bakjes. We hebben geen bekertjes meer, elke nieuwe student krijgt in hun eerste week een fles en koffiebeker om drinken mee te halen, zo voorkomen ze dat er plastic wordt gebruikt binnen de school. Als je bijvoorbeeld je koffiebeker kwijt bent kan je in het restaurant een nieuwe beker halen voor een geldbedrag. Ook doen we aan afval scheiden op school, er staan door de hele school kartonnen prullenbakken voor papier, restafval en nu zelfs petflesjes en blikjes voor de mensen die toch wel een flesje meenemen of een blikje drinken hebben gekocht.

Er wordt kwaliteitsonderwijs geboden, mensen van jong en oud kunnen terecht op Nimeto en je bent ook nooit uitgeleerd. Hier denken we ook aan de toekomst, er is een nieuwe opleiding genaamd Creatieve Ruimtemakers, mensen kunnen daar vrij leren op hun eigen manier. Ze zitten niet vast aan lessen die ze moeten volgen of toetsen die ze moeten afronden. Je kan geheel op eigen manier leren over het vak doormiddel van coaches, workshops en nog veel meer!

Iedereen is welkom op Nimeto, er lopen veel verschillende soorten mensen rond met bijvoorbeeld verschillende huidskleuren of geloofsovertuigingen. Niemand wordt lastiggevallen, mensen zijn gewoon zichzelf en dat is helemaal oké en wordt ook gerespecteerd door medeleerlingen en docenten.

Nimeto is een toekomstgerichte school, die het beste wilt voor hun vak leerlingen en daar hard voor werkt om het mogelijk te maken. Ze zijn constant bezig met beter worden, meer bedrijven vinden om uit te nodigen voor onder andere lezingen en workshops. En dat helpt je als leerling ook meer te ontdekken van de werk wereld waarin je terecht gaat komen als je afgestudeerd bent. Je kan zeker zien dat het de beste vakschool van Nederland is!

Meer weten over Nimeto Utrecht? Neem dan een kijkje op de website www.nimeto.nl.