De EnergieKlussers van Energie-U: U-Awards Winnaar 2023!

Nu het weer kouder wordt, is efficiënt energiegebruik weer een hogere prioriteit bij veel Utrechters. Helaas hebben nog veel huishoudens hoge energielasten, waarvan velen moeite hebben deze te betalen. De EnergieKlussers van Energie-U steken hier een stokje voor. Zij zetten zich in voor energiebesparing en armoedebestrijding in Utrecht en helpen huishoudens energiebesparende maatregelen zo goedkoop mogelijk toe te passen. Een belangrijke en relevante taak, waardoor de EnergieKlussers één van de drie U-Award winnaars zijn!

Het initiatief van de EnergieKlussers is eind 2022 opgezet door Energie-U in samenwerking met de Voedselbank Overvecht en de Johanneskerk in Overvecht. Inmiddels is het uitgegroeid tot een grote gemotiveerde vrijwilligerspool die bij al meer dan 200 huishoudens heeft geklust. Tijdens het klussen worden er energiebesparende maatregelen aangebracht, zoals radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen, raamfolie en/of kozijnfolie. Dat doen ze gratis bij huishoudens die hoge energielasten hebben en moeite hebben om dat te betalen, bijvoorbeeld bij mensen die zijn aangesloten bij een voedselbank. Daarnaast proberen de EnergieKlussers bewustzijn te creëren over energiebesparing, zeker bij mensen die vaak moeilijk aansluiting vinden bij dit thema. Het initiatief richt zich dus ook op inclusiviteit en de vermindering van ongelijkheid of segregatie rond energie en duurzaamheid. Voor komend jaar willen de EnergieKlussers hun inzet via voedselbanken voortzetten. Ook is er de doorlopende ambitie om meer opleidingsmogelijkheden aan te bieden, meer vrijwilligers te werven en om kennisoverdracht te garanderen, zodat Utrechtse huishoudens zo efficiënt, gezond en goedkoop mogelijk met energie kunnen omgaan.

Juryrapport U-Awards

Wat de EnergieKlussers een onderscheidend initiatief maakt, volgens de jury, is hun doelgerichte aanpak met een sterk netwerk aan intrinsiek gemotiveerde vrijwilligers. Ze zijn uniek in hun aanpak waar energiebesparing direct wordt gecombineerd met armoedebestrijding, en zo onder andere bijdragen aan SDG 7 Betaalbare en duurzame energie en SDG 10 Ongelijkheid verminderen. Daarnaast heeft het initiatief, door het helpen van honderden Utrechtse huishoudens, concrete resultaten bereikt, maar ziet de jury ook nog mooie mogelijkheden voor verdere groei en impact in de toekomst.

Hoe kan jij de EnergieKlussers helpen?

Als oproep doet Wieke Nijmeijer, coördinator van de EnergieKlussers: “Wij kunnen altijd meer vrijwilligers aan onze pool toevoegen. Wij zijn ook wel erg benieuwd of en hoe we meer in contact kunnen komen met mensen met een koopwoning. De huiseigenaren die officieel nog niet onder de ‘energie armoede’ klasse vallen, waarbij het wel steeds lastiger wordt om eindjes aan elkaar te knopen door slecht geïsoleerde woningen en almaar stijgende energierekening. Dus projecten of contacten waarbij duurzame energie thuis ook voor op de agenda staat, zijn altijd welkom. Wij zijn als Energie-U immers een groep van Utrechtse bewoners die duurzame energie thuis, in hun buurt en in onze stad aanjagen, organiseren en bewaken.”

Wil je je ook inzetten als EnergieKlusser? Of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met Wieke Nijmeijer (energieklussers@energie-u.nl) of neem een kijkje op de website.

De drie U-Awards winnaars 2023