Nieuwsbrief – December 2023

TERUGBLIK U-AWARDS UITREIKING

Vele inwoners en organisaties in Utrecht dragen, met grotere en kleinere initiatieven, bij aan een mooier, duurzamer, eerlijker of groener Utrecht. Al deze lokale initiatieven zijn essentieel om samen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te realiseren! Al sinds 2017 reiken wij, als blijk van waardering én onder het motto “goed voorbeeld doet volgen”, jaarlijks de U-Awards uit aan de meest inspirerende en onderscheidende initiatieven in Utrecht. Initiatieven worden genomineerd vanuit de gehele Utrechtse samenleving – en dit jaar mochten wij ons verheugen over het recordaantal van maar liefst 25 nominaties van zeer diverse inspirerende initiatieven!

Des te spannender was de feestelijke uitreiking van de U-Awards 2023, die op dinsdag 21 november plaatsvond in het geheel vernieuwde en duurzame pand van Nimeto Utrecht.

Lees meer over de U-Awards uitreiking, de winnaars en de genomineerde initiatieven in deze nieuwsbrief of klik op de onderstaande link.

DE U-AWARDS WINNAARS 2023

De drie winnaars van de U-Awards zijn geworden: Duurzaam Utrecht 2030, BuurtNatuur030 en de EnergieKlussers van Energie-U! Uit 25 prachtige nominaties zijn deze drie winnaars gekozen door de jury, die aspecten als lef, verbinding, relevantie en concreet resultaat heeft meegenomen in haar beoordeling. Duurzaam Utrecht 2030 maakt duurzaam leven mogelijk, óók voor mensen met een kleine beurs. Een onderscheidend aspect van dit initiatief is dat het is gebaseerd op dialoog, en in gesprek gaat met de doelgroep waar de behoeften liggen. BuurtNatuur030 is een kennis- en netwerkplatform voor groene buurtinitiateven met een groot netwerk van buurtvergroeners. Dit initiatief is volgens de jury een schoolvoorbeeld voor het creëren van een doelgerichte beweging van inwoners. De EnergieKlussers van Energie-U is een vrijwilligerspool die energie-armoede in de buurt bestrijdt door praktische maatregelen en voorlichting. Een relevant initiatief met een doelgerichte oplossing, wat zowel duurzaamheid als inclusiviteit aanstipt.  

Wil je meer weten over de drie U-Awards winnaars? 
Lees meer over Duurzaam Utrecht 2030BuurtNatuur030 en de EnergieKlussers van Energie-U op onze website. 

ALLE GENOMINEERDEN

Dit jaar waren er maar liefst 25 nominaties voor de U-Awards. Deze nominaties representeren een enorme variëteit aan initiatieven! Van initiatieven gericht op specifieke doelgroepen, zoals kwetsbare mensen of jongeren en specifieke thema’s zoals energie-armoede en kansengelijkheid tot initiatieven gericht op kennisdeling en inspiratie. Hierbij zien we enerzijds bevlogen sociale impact ondernemers als initiatieven die zich vooral richten op het versterken en verduurzamen van de buurt, vaak door en voor bewoners.

Hier vind je de lijst met alle genomineerden.

GASTBLOGS

NIMETO

Nimeto Utrecht, dé mbo-school voor de ‘Next Generation Creative Ruimtemakers’, bestaat al meer dan 100 jaar! Wat begon als de nationale schilderschool is uitgegroeid tot een professionele, creatieve vakschool waar meer dan 1500 studenten een opleiding volgen. Maar hoe kwamen ze daar? Nimeto studenten van de opleiding Media&Communicatie nemen je in hun gastblog mee door de geschiedenis van Nimeto Utrecht.
Lees hier meer!

FIETSBURGEMEESTER

Wist je al dat Utrecht een nieuwe Fietsburgemeester heeft?
Oud wielrenster Belle de Gast heeft sinds een paar maanden het stuur overgenomen van Jelle Bakker als Fietsburgemeester. In haar eerste gastcolumn voor Utrecht4GlobalGoals neemt ze je mee in haar verhalen van de eerste maanden van haar ambtsperiode en vertelt ze meer over haar toekomstplannen. Benieuwd?
Lees ‘m hier.

GLOBAL GOALS DASHBOARD

Het Gezond Stedelijk Leven Dashboard is vernieuwd met geüpdatete informatie over de voortgang van de SDG’s in Utrecht. Het dashboard wordt door gemeente Utrecht bijgehouden en is reeds geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe indicatoren. Dit geeft ons een beter inzicht op welke doelen Utrecht al goed scoort, maar ook waar we ons nog meer voor moeten inzetten!

UIT ONS NETWERK

UTRECHT NATUURLIJK

Bestel nu een speciaal door Utrecht Natuurlijk samengesteld feestelijk pakket. Om het gevoel van de stadsboerderijen in huis te halen hebben ze voor jou eerlijke en lokale producten van eigen boerderij en omstreken geselecteerd. De pakketten zijn leuk om cadeau te geven aan buren, vrienden, familie of collega’s, met kerst of een andere feestelijke dag. 

Kies voor een feestelijke pakket hartig (€ 25,-) of zoet (€ 30,-). Kijk op de website van Utrecht Natuurlijk voor de inhoud van de pakketten en om je bestelling te plaatsen. Na bevestiging kan je jouw pakket ophalen bij stadsboerderij Eilandsteede in Park Transwijk, Gagelsteede in Overvecht, Griftsteede in het Griftpark of Koppelsteede in Lunetten. 

Wil je 10 of meer pakketten afnemen? Dat kan! Ze bezorgen de pakketten graag voor je aan huis of op een ander adres. Aanvragen kan via de website


STICHTING DENKKRACHT UTRECHT

Heeft jouw organisatie behoefte aan een fris perspectief op een maatschappelijk vraagstuk? Neem contact op met DenkKracht Utrecht! 

Stichting Denkkracht Utrecht is een denktank van young professionals met hart voor de publieke zaak en de ambitie om maatschappelijke, strategische en organisatorische vraagstukken te begrijpen en op te lossen. Denkkracht Utrecht mobiliseert en activeert denk- en doe-kracht van de young professionals met verschillende achtergronden om een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze vraagstukken. De deelnemers zetten zich op vrijwillige basis in. 

Heeft jouw organisatie behoefte aan een fris perspectief om een maatschappelijk, strategisch of organisatorisch vraagstuk op te lossen? Laten we kennismaken en ontdekken hoe Denkkracht Utrecht jouw organisatie een boost kan geven. Stuur een mailtje naar Thomas Knol via thomas@denkkrachtutrecht.nl of pak de telefoon en bel op 06-57012208. 

FIJNE DAGEN

Dit was de laatste nieuwsbrief van 2023. Namens het gehele team van Utrecht4GlobalGoals wensen we je fijne feestdagen en een impactvol 2024!
Tot volgend jaar!