Nieuwsbrief – April 2024

ACTION MEETING: DE KRACHT VAN COMMUNICATIE

Op 20 juni 2024 organiseren wij een nieuwe Action Meeting in samenwerking met RTV Utrecht. Het thema raakt ons allen: Hoe kan je de kracht van communicatie gebruiken om te inspireren, aan te jagen en te verbinden? Tijdens de Action Meeting vertelt directeur Gerard Schuiteman van RTV Utrecht ons meer over de ruim 20 kanalen die zij bedienen en hoe de verschillende doelgroepen in Utrecht zich via deze kanalen informeren. Aansluitend legt Maarten Fussel, redactiechef online, ons aan de hand van praktische voorbeelden hun nieuwsbehoeften model uit. 

Daarna geeft Jens van der Weele, een erkend expert op het gebied van “transitietaal” de interactieve workshop Wat taal kan doen?!. Hij neemt ons mee in de theorie van ons menselijk brein en de psychologische behoeften, om daarna aan de slag te gaan met praktische technieken die je kan toepassen in jouw eigen praktijk. Zoals gebruikelijk sluiten we af met een netwerkborrel. Voor de liefhebbers is er vooraf gelegenheid om deel te nemen aan een rondleiding bij RTV Utrecht. 

Meld je snel aan want het aantal plaatsen is beperkt.

JONGERENCONFERENTIE

Utrecht4GlobalGoals is initiator van de Utrechtse Jongerenconferentie. Wat maakt deze conferentie bijzonder? Leon Spoelstra is één van de jongeren die zich inzet om de conferentie een succes te maken:  

“Een conferentie organiseren voor en door jongeren? Toen Utrecht4GlobalGoals deze uitdaging bekend maakte stond ik gelijk klaar. Als student Business Innovation houd ik van maatschappelijke uitdagingen. Afgelopen week zijn we van start gegaan in een brede samenstelling van jongeren van verschillende leeftijden en opleidingen. Je kunt veel van elkaar leren. Iedereen heeft zijn of haar eigen kennis en ervaring die ingezet kan worden bij het organiseren van deze jongerenconferentie. 

Ons doel? Bewustwording vergroten, kennis delen en vooral jongeren in de stad Utrecht inspireren en concreet laten bijdragen aan een mooier Utrecht. Dit initiatief van Utrecht4GlobalGoals biedt niet alleen de kans om een interessant netwerk op te bouwen, maar ook om bij te dragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Ik kijk uit naar de volgende stappen die wij gaan zetten naar het organiseren van een impactvol event!”

Ook als jongere bijdragen aan een mooier Utrecht of wil je meer informatie? Kijk dan hier

De jongerenconferentie wordt ondersteund door Utrecht4GlobalGoals en MDT, in samenwerking met Hieroo en Sustainable Change. 

GASTCOLUMN SPORTUTRECHT

Op 14 februari ontving SportUtrecht de symbolische hoeksteen van Utrecht4GlobalGoals. Met deze hoeksteen is het partnership tussen beide organisaties bekrachtigd en ontvangt SportUtrecht een blijk van waardering en stimulans voor haar inzet ten behoeve van een gezond, groen, gelijk, duurzaam en inclusief Utrecht. Floor Kok, programmamanager partnerships bij SportUtrecht, schreef een gastcolumn voor Utrecht4GlobalGoals over hoe SportUtrecht zich inzet voor fietsstimulering in Utrecht én binnen hun eigen organisatie. Het is namelijk de missie om heel Utrecht in beweging te krijgen en dus willen ze zelf ook doen wat ze anderen beloven: practice what you preach! Lees de hele column hier.

EVEN VOORSTELLEN

Een nieuwe ronde om weer twee teamleden van Utrecht4GlobalGoals voor te stellen! Dit keer vertellen Henk, onze voorzitter, en Myrthe, ons kernteamlid, iets over zichzelf:

HENK

“In mijn rol als voorzitter van U4GG zet ik mij nu vooral in voor SDG17: Het creëren van samenwerking tussen gemeente, inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemingen in de stad.”

MYRTHE

“Door mijn betrokkenheid bij Utrecht4GlobalGoals zie ik hoeveel mooie initiatieven er in deze stad leven en hoeveel de Utrechters voor elkaar doen, dat vind ik heel waardevol.”

Lees meer over Henk en Myrthe hier!

SAVE THE DATE

SDG ACTION WEEK
Jaarlijks vieren we de ‘SDG Action Day’ op 25 september om te vieren dat de SDG’s het leven in zijn geroepen. Dit jaar zal er een nationale SDG Action Week plaatsvinden, waarin er door het hele land SDG-initiatieven en -acties zichtbaar worden. Zet daarom alvast in je agenda: De SDG Action Week van 19 tot 25 September 2024. Het thema is dit jaar: Lead the way.

Meer informatie volgt! 

UIT ONS NETWERK

UTRECHTSE BEURSVLOER

Vrijwiligerscentrale Utrecht & De Utrechtse Uitdaging 

De Utrechtse Beursvloer viert dit jaar een bijzondere mijlpaal: haar 20e editie! Op donderdag 23 mei 2024 nodigen de Vrijwilligerscentrale Utrecht en De Utrechtse Uitdaging bedrijven én maatschappelijke organisaties en -initiatieven, stichtingen, verenigingen, en zzp’ers uit om deel te nemen aan deze jubileumeditie. Het evenement staat in het teken van de ‘Duurzame Beursvloer’ en daarom krijgen maatschappelijke organisaties de kans om hulpvragen en uitdagingen te pitchen. De focus ligt dit jaar op het stimuleren van duurzame inzet en samenwerking. 

Voor meer informatie en om je aan te melden, kijk je hier

BOMENBAL UTRECHT

Green Business Club Utrecht 

Sinds maandag 22 april staan er ruim zestig bomen op het Jaarbeursplein in Utrecht om aandacht te vragen aandacht voor vergroening in versteende gebieden. Het Bomenbal Utrecht is een initiatief van Green Business Club Utrecht Centraal. Na de openingsweek (22-25 april) met verschillende activiteiten, is het Bomenbal tot eind eind september beschikbaar voor alle organisaties die iets wil organiseren in het groen. Kijk hier voor meer informatie.

KLIMAATEXAMEN 

Klimaatverandering. Je hoort en leest er veel over. Maar hoe zit het nu echt? Om de kennis in Nederland te testen en te vergroten, organiseert het Ministerie voor de Toekomst en partners als het KNMI, de Universiteit Utrecht en de Jonge Klimaatbeweging het Klimaatexamen. Dit vindt plaats op vrijdag 17 mei in Utrecht en in een aantal andere steden. Ook kun je online deelnemen. Het klimaatexamen geeft je inzicht en belangrijker: ideeën hoe je zelf je steentje kan bijdragen! Meld je direct aan via deze link.  

Wil jij of jouw organisatie iets delen in onze volgende nieuwsbrief?  

Neem dan contact op met info@utrecht4globalgoals.nl.