Pilot jongerenevent ‘YUTH’ een groot succes!

Het eerste YUTH-event door en voor jongeren is een feit. Op 3 juli vond een fantastisch event plaats met indrukwekkende sprekers en hele leerzame workshops op een prachtige locatie met ongeveer 50 jongeren. In minder dan 2 maanden heeft een groep Utrechtse jongeren dit zelf georganiseerd, van allereerste idee tot de daadwerkelijke uitvoering met alles wat daarbij komt kijken, zoals de organisatie, programmering, communicatie en event management!

Het evenement

Na de ontvangst in de LiK Utrecht, de oude gevangenis aan de singel, begon het eerste YUTH-evenement. Met een energieke opening door Jente Poiësz en Arthur Spanauf, werd het programma doorgelopen. Ook introduceerden ze interessante en inspirerende sprekers, zoals Maartje Bregman van Happy Times Magazine, Femke Rossen van STAD Utrecht en Merlijn Twaalfhoven. Na de sprekers was het tijd voor de interactieve workshops, waar deelnemers hun eigen input en kennis tot uiting konden brengen. De workshops stonden voornamelijk in het teken van jouw kracht gebruiken om meer (lokale) impact te maken. Tijdens de pauzes konden de deelnemers door de initiatievenmarkt lopen en aanwezige organisaties aanspreken. Uiteraard stonden wij er ook met onze Utrecht4GlobalGoals stand! 

Voor en door jongeren

Het idee voor een jongerenorganisatie is ontstaan uit de behoefte van Utrecht4GlobalGoals om Utrechtse jongeren te betrekken bij de Sustainable Development Goals (SDG’s). Wilbert van Dam, Programma Manager Onderwijs en Jongeren, is afgelopen jaar hierover in gesprek gegaan met onderwijsinstellingen, jongerenorganisaties en vooral jongeren zelf. Na het vinden van een financiering via MDT kort en het werven van jongeren, ontstond YUTH.

Een initiatief opgezet door jongeren, voor jongeren. YUTH heeft als doel jongeren te informeren, inspireren en activeren, en geeft graag jongeren en organisaties met een goed idee een podium. De gehele jongerenbeweging is dan ook bedacht en geregeld door de jongeren zelf. De jongeren werden enkel procesmatig begeleid door Marcel Collignon van Sustainable Change (programma) en vanuit Utrecht4GlobalGoals door Wilbert van Dam (proces en budget). Andere betrokken partners waren Hieroo Utrecht en SDG Nederland.

Het vervolg van YUTH

En YUTH gaat door als beweging: de jongeren van YUTH willen YUTH nog véél groter aanpakken. Er is veel potentie om te groeien, in samenwerking met andere Utrechtse jongeren en organisaties. Als een nieuwe, opkomende groep organiseert het YUTH-team in september een brainstorm om na te denken over de volgende stappen.  

Dus ben jij een jongere, scholier, student of young professional die wil bijdragen of onderdeel wil worden van YUTH? En wil je jouw bijdrage leveren aan een mooier, duurzamer, inclusiever Utrecht? Laat dan je contactgegevens achter via deze link. Het YUTH-team zal dan contact met je opnemen. 

Ben je een organisatie en wil je meer weten over YUTH of wil je graag aanhaken bij de ontwikkelingen rondom YUTH, neem dan contact op met Wilbert van Dam, de Programma Manager Onderwijs en Jongeren via wilbert@utrecht4globalgoals.nl.

Een aantal initiatiefnemers van YUTH.

Alle initiatiefnemers (niet op volgorde van de foto): Arthur, Jente, Lot, Leon, Esterre, Anna, Jaïro, Marit.

Foto’s zijn gemaakt door Coen Koppen Fotografie.