Gastcolumn – Raadsambassadeur Maartje Vermeulen: Duurzame ontwikkelingsdoelen helpen bij het vinden van een universele taal over duurzame ontwikkeling en mensenrechten!

Maartje Vermeulen is raadslid voor GroenLinks, docent op de Hogeschool Utrecht én Raadsambassadeur van Utrecht4GlobalGoals. In alle hoedanigheden zet ze zich in voor de SDG’s. Op de Hogeschool geeft ze bijvoorbeeld al jaren de Honours module Mensenrechten & Duurzame Ontwikkeling waarbij de duurzame ontwikkelingsdoelen de rode lijn zijn. In deze gastcolumn vertelt Maartje hoe zij zich inzet voor de SDG’s. Lees snel verder!

Met veel plezier werk ik al jaren in het onderwijs. Ik probeer, naast de verplichte lessen, modules te ontwikkelen waarmee ik bij de leefwereld van studenten en hun zorgen aansluit. Ik hoorde studenten praten over wat ze zien en horen in de wereld en dat ze zich zorgen maken over de toekomst, mensenrechten, het klimaat en hun plek in de wereld. Ze voelen zich hier soms eenzaam in. Dit bracht mij op het idee om een module te ontwikkelen waar deze maatschappelijke thema’s aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelen aan bod komen, want de SDG’s laten zien dat wereldwijd nagedacht wordt over een menswaardige en duurzame toekomst.

Inmiddels geef ik al 5 jaar deze module waarbij we het hebben over het raakvlak van mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Wekelijks behandelen we een thema en komt een expert vertellen over een SDG. Zo kwam afgelopen jaar de ArmoedeCoalitie samen met een ervaringsdeskundige die in armoede leefde om te vertellen over haar ervaringen. Ter voorbereiding lazen studenten verschillende onderzoeken en schreven een verslag waarmee ze zich voorbereiden. Ook hebben we het gehad over nieuwe Europese regelgeving (CRD, CDDD) waar bedrijven aan moeten voldoen, circulaire economie, kansengelijkheid onderwijs en toegang tot het recht. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de thema’s die we behandelen.

We bespreken ook de overeenkomsten en verschillen tussen SDG’s en mensenrechten en wat het lastig maakt om deze doelen te bereiken. Mensenrechten en een duurzame ontwikkeling hebben met elkaar te maken als het gaat over de invloed die het klimaat heeft op mensen. De thema’s van de SDG’s zie je ook terug in mensenrechten, maar het verschil is dat rechten vaak bij een rechterlijke macht kunnen worden afgedwongen, terwijl de SDG’s breder zijn en veel meer in organisatieprocessen van binnenuit verandering teweeg kunnen brengen. Zowel de bottom-up benadering als het met het recht controleren/ afdwingen spreekt mij aan. Volgens mij kunnen mensenrechten en SDG’s elkaar nog meer versterken.

Het mooie is dat in mijn lessenreeks op de Hogeschool Utrecht studenten van diverse opleidingen zich kunnen inschrijven, en we met elkaar en allerlei experts uit het werkveld in gesprek gaan. Als afsluiting van de module gaan studenten met een eigen project aan de slag op basis van hun interesse en wat zij zouden willen ontwikkelen. Hierbij halen ze ook verhalen op uit de eigen omgeving. De resultaten zijn heel divers. De uitkomst kan bijvoorbeeld een training, spel of krantenartikel zijn over kansengelijkheid, een duurzame tas voor een gemeentelijk project of een foto expositie zijn. Het mooie is dat elke SDG een verhaal heeft en ruimte heeft om je in te verdiepen.

Ook als raadslid en SDG ambassadeur breng ik graag de SDG’s onder de aandacht. Dit doe ik door naar bijeenkomsten te gaan van Utrechtse organisaties, bijvoorbeeld de jaarlijkse U-Awards uitreiking van Utrecht4GlobalGoals. Om de SDG’s kracht bij te zetten, benoem ik ze ook regelmatig tijdens debatten of in schriftelijke vragen, want het benoemen ervan versterkt de kracht en het belang van de universele taal van de SDG’s. Hiermee breng ik lokale thema’s in relatie met de internationale SDG’s en laat ik zien dat ik vind dat wij als Utrecht Mensenrechtenstad hier ook een bijdrage in moeten leveren. Door ze te benoemen probeer ik te laten zien dat het thema’s zijn die verder reiken dan de Utrechtse raadzaal. Dit heb ik onlangs nog gedaan bij een debat over de visie van het volksgezondheidsbeleid van de gemeente. Ook gebruik ik graag de SDG monitor. Dat is een evaluatiemethode waarbij ik kan zien hoe het gaat in Utrecht als je kijkt naar de verschillende SDG’s. Het geeft informatie die ik weer kan gebruiken bij het raadswerk.

Als raadslid vertel ik jongeren graag over de SDG’s en het belang van deze gezamenlijke taak om doelen in de wereld te bereiken. Omdat ik woordvoerder onderwijs ben, ben ik ambassadeur voor SDG 4 (kwaliteitsonderwijs) en zie ik mezelf ook als een verbinder tussen organisaties en mensen. Daarom heb ik ook SDG 17 (partnerschappen) onder mijn hoede genomen. Op 25 september is het weer SDG Action Day en dan ga ik de SDG vlag hijsen bij het Stadhuis en vertellen over de SDG’s. Doe jij ook mee? Kijk dan hier voor meer informatie. 

Ben jij een betrokken Utrechter en wil je jouw ideeën delen met Maartje? Neem contact op maartje.vermeulen@utrecht.nl of connect op LinkedIn.

Lees meer over Maartje in haar profielbeschrijving en bekijk haar andere bijdragen voor Utrecht4GlobalGoals!