Op 25 september hesen de raadsleden van Gemeente Utrecht de SDG vlag bij het Stadhuis in Utrecht. Op deze dag werd in het hele land de SDG-vlag gehesen om aandacht te vragen voor de SDG’s en te laten zien dat het een mondiale beweging is. Onder luid applaus van leerlingen van de Agatha Snellen School en de Vrije School Utrecht ging de vlag de lucht in. Na de vlaggenactie was er een educatief programma voor de leerlingen in het Stadhuis.
Na een korte introductie door Henk Wesselo, voorzitter van Utrecht4GlobalGoals, was het tijd om de vlag te hijsen. Dit werd gedaan door de raadsleden Maartje Vermeulen en Fred Dekker onder luid applaus van 60 leerlingen van de Agatha Snellen School en de Vrije School Utrecht. Vervolgens verplaatsten de leerlingen, samen met de aanwezige raadsleden, zich naar de hal van het Stadhuis. Daar verwelkomde Petra Graatsma iedereen en legde ze uit dat de stichting Utrecht4GlobalGoals zich inzet om samen te bouwen aan een groene, gezonde, inclusieve, duurzame en eerlijke stad voor elke Utrechter. Vervolgens nam Maartje Vermeulen, raadslid voor GroenLinks en Raadsambassadeur van Utrecht4GlobalGoals, het woord. Maartje bracht meteen energie in de zaal door de leerlingen vragen te stellen over hun bijdrage aan de SDG’s. Ze vroeg hen: “Ga eens voor jezelf nadenken, welke SDG vind jij interessant en hoe kun je hier iets bij bedenken om de wereld een stukje mooier te maken?” Want, zoals Maartje stelde, “kinderen zijn de toekomst”.
Aansluitend stelden Lot Platteel en Leon Spoelstra, SDG Voices van SDG Nederland, zich aan de zaal voor. Leon ontving spontaan gejuich toen hij vertelde over zijn favoriete hobby: voetballen bij Kampong. Ze begonnen een interactieve quiz met vragen over de 17 SDG’s. De leerlingen toonden een indrukwekkende kennis! Lot vroeg hen bijvoorbeeld wat gelijkheid in de samenleving betekende. “Gelijke rechten voor mannen en vrouwen, dat vrouwen evenveel betaald worden als mannen, en het voorkomen van discriminatie”, waren enkele van de antwoorden. Toen de leerlingen ontdekten dat er nog maar 10 Vaquita-dolfijnen wereldwijd leven, klonk er veel verbazing in de zaal: “Wat?!”. Ook stonden de kinderen versteld van de vraag over gendergelijkheid (SDG 5): “Welk land heeft nog nooit een vrouwelijke leider gehad?”, waarop het antwoord niet Chili, maar Nederland was.
De groep gaf aan de volgende doelen heel belangrijk te vinden: gendergelijkheid (SDG 5), ongelijkheid verminderen (SDG 10), leven onder water (SDG 14), en klimaatactie (SDG 13), want “de natuur moet een betere en mooiere plek krijgen!”. Daarnaast deelden de leerlingen en hun leraren op welke manieren zij zelf al in actie komen om een verschil te maken. Dit varieerde van het op vakantie gaan met de trein, tot blikjes rapen tijdens carnaval en afval prikken op straat. Daarnaast helpen sommigen hun ouders op de werkplaats en brengen ze de papierbak van de basisschool naar de stichting EchtWaar voor hergebruik.
Het was een inspirerende ochtend vol energie, en het was bijzonder om de antwoorden en meningen van deze basisschoolleerlingen over de SDG-doelen te horen. Hun ideeën lieten zien dat ze zich op deze jonge leeftijd al bewust zijn van de uitdagingen waar onze wereld mee te maken heeft. Zoals de SDG Voices mooi vertelden: “Op elke leeftijd kun je een verschil maken.” Dit laat ons zien dat juist deze jonge stemmen ons kunnen inspireren en aanmoedigen om in actie te komen.
Heb je interesse in een SDG-les op school? Meld je dan aan bij Wilbert van Dam (wilbert@utrecht4globalgoals.nl).
Wil je laten zien dat je je inzet voor de SDG’s, meld je dan aan als ambassadeur van Utrecht4GlobalGoals door een mail te sturen naar Petra Graatsma (community@utrecht4globalgoals.nl)
Foto’s gemaakt door: Joris Louwes, via Mediamakers | VC Utrecht