Vorig jaar beloonde Utrecht4GlobalGoals onze inzet in Duurzaam Utrecht 2030 nog met een U-Award. De jury was vooral enthousiast omdat we jongeren betrekken bij co-creatie van oplossingen waarmee mensen met smalle beurs op hun manier duurzamer kunnen leven. Deze geweldige blijk van waardering heeft ons het afgelopen jaar vleugels gegeven.
Momenteel zetten vijf nieuwe groepen studenten en twee freelance onderzoekers zich met mij in voor duurzaam Utrecht 2030, dat steeds meer de vorm van een ‘duurzame levensboom’ krijgt. Onze boom is stevig geworteld in dialoog met de doelgroep: mensen met smalle beurs die duurzaam willen leven. De stam bestaat uitstudentenopdrachten en stages, waarin inmiddels meer dan honderd jongeren in co-creatie met de doelgroep oplossingen hebben bedacht, en waarin we politici, ambtenaren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijven betrekken om te zorgen dat de oplossingen ook echt in praktijk gebracht worden. Deze oplossingen lopen uit in specifieke takken, zoals biologisch eten met smalle beurs, sociaal moes tuinieren, mobiliteitsarmoede en energieadvies in huis. De vruchten delen we met iedereen die ze wil proeven.
Het stappenplan voor biologisch eten met een smalle beurs
De ‘biologisch eten’ tak is het verst ontwikkeld, en er ontspruiten spontaan nieuwe loten aan. Deze activiteiten passen in het stappenplan naar ‘biologisch eten met smalle beurs voor 2030’. Daarvoor zoeken we organisaties die daar al aan werken en partners zoeken, of willen bijdragen aan acties die door anderen getrokken worden.
In Lunetten brengen we bijvoorbeeld mensen en organisaties bij elkaar die samen een kookboek ‘duurzaam eten met smalle beurs’ ontwikkelen, als vervolg op de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen die we daar in 2023 hielden. Op Kanaleneiland hebben we afgelopen zomer de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen herhaald. Dankzij studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht maken we rond Sint-Maarten een begin met de actie ‘Koop een product, geef een product’. Hierin vragen winkeliers mensen die biologisch eten kopen iets extra’s te betalen. Daarmee kan de winkelier mensen met smalle beurs een bon geven waarmee die ook biologisch, duurzaam of gezond eten kunnen kopen. Bij deze proef werken we samen met Moestuin Maarschalkerweerd, de Horeca van Utrecht Natuurlijk, en een of meer voedselbanken. We hopen dat meer winkeliers zich aan zullen sluiten.
Op vrijdag 29 november van 13-17 uur organiseren studenten Event Management van de HU een workshop waar onderzoekster Noor Ul Ain de resultaten van onze proef met gesubsidieerde biologische boodschappen op Kanaleneiland delen met de gemeente, relevante organisaties en iedereen die mee wil doen, en daar pitchen de studenten van het grafisch lyceum ook hun werk.
Initiatieven voor duurzame mobiliteit
Ook in de andere takken blijven we actief. Rond mobiliteitsarmoede ontwikkelde onderzoekster Daniella Mires de betaalbare duurzame mobiliteitsgids na een brainstorm in A Beautiful Mess samen met de Voorkamer. Daniella gaat graag in uw buurthuis in gesprek over haar tips voor betaalbare fietsen, goedkoop reizen met de Flixbus en andere oplossingen. Samen met Energie U heeft Daniella bovendien het initiatief genomen om studenten van het University College Utrecht te trainen om samen radiatorfolie te plakken en energie te besparen op de campus.
Onze partner HovenHier heeft het voortouw genomen om U-pashouders met tuin aan een moestuin te helpen.
Steun en samenwerking met partners
Al dit moois is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het was niet gelukt zonder drie jaarlijkse bijdragen vanuit het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht, twee subsidies van de Katholieke Caritas Utrecht en een van het fonds Kerk en Wereld, en de onbetaalbare inzet van honderden studenten en vrijwilligers en bijdragen in natura van tientallen partnerorganisaties.
Doe ook mee voor een duurzame toekomst!
Ondanks de naam ‘Duurzaam Utrecht 2030’ houdt onze ambitie niet op bij de gemeentegrenzen. Tenslotte zetten we ons in voor Global Goals! In Bilthoven daagden we scholieren van Het Nieuwe Lyceum uit om iets te verzinnen waardoor jongeren zich in willen zetten voor duurzaamheid. De gemeente De Bilt wil hun plannen ook graag horen, wie weet ontspruit er daar nog veel moois. Een groep studenten milieukunde van de HAS Hogeschool werkt aan een vergelijking tussen initiatieven voor duurzaam eten in Utrecht en Den Bosch, en ook met de AERES Hogeschool in Almere grijpen we elke kans op samenwerking aan. Want: duurzaam leven kan alleen samen. Doe ook mee!