Simon Speelman & Co werd dit jaar beloond met een U-Award voor zijn initiatieven het Tussenhuis en Blooms out of the Box. Het Tussenhuis biedt pleegkinderen die 18 jaar worden een veilige plek om zelfstandig te wonen met de benodigde begeleiding, zodat zij niet zonder steun komen te staan. Blooms out of the Box levert duurzame, gepersonaliseerde plantencadeaus voor verschillende gelegenheden. Babs van Utrecht4globalgoals ging in gesprek met Simon.
Babs: Wat betekent het winnen van de U-Award voor jullie?
Simon: Het is een stukje erkenning voor alles waar we best wel hard aan werken. En dan vooral in de combinatie, want ons verhaal bestaat uit meerdere onderdelen en is daarmee best complex! Het bedrijf is namelijk toevallig ontstaan omdat we graag voor pleegkinderen zorgen en voor jongeren woonplekken willen realiseren. Met de komt van 3 pleegkinderen tegelijk heb ik mijn baan op moeten zeggen, maar omdat er daardoor ook rust en ruimte in mijn hoofd kwam ontstond het idee voor Blooms out of the Box als duurzaam alternatief voor bloemen. En na 5 jaar begint langzamerhand het grote plaatje, dat ik al die tijd al voor me zag, op zijn plek te vallen. Dat we een bedrijfspand hebben kunnen kopen, dat we nu echt vier extra woonplekken voor jongeren hebben kunnen realiseren en ook dat het bedrijf groeiende is op een sociale manier. We laten daarmee zien dat je duurzame stappen kunt zetten om ook echt iets te veranderen. Maar daarvoor is wel een lange adem nodig!
Babs: En als je terugkijkt op het afgelopen jaar, zijn er dan dingen waar je echt met trots op terugkijkt?
Simon: Nou ja, vooral dat het uiteindelijk gelukt is om de woonplekken voor jongeren klaar te hebben. Daar zijn we al bijna drie jaar mee bezig en uiteindelijk zijn ze dit jaar dan echt af. We hebben inmiddels een jongere bij ons wonen. In januari komt de tweede en we hebben ruimte voor de derde, dus daar ben ik wel heel trots op. Dat het Tussenhuis uiteindelijk ook echt zijn plek heeft gevonden.
Babs: En welke uitdagingen heb je ervaren om te komen waar je nu staat?
Simon: Met het Tussenhuis was het lastig omdat we iets doen wat eigenlijk nog nauwelijks gedaan wordt. We wilden een plek bieden voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar, dus eigenlijk net na de pleegzorg, als je wettelijk gezien op eigen benen moet kunnen staan. Maar dat is vaak voor jongeren die uit een normale gezinssituatie komen al best heel lastig. Laat staan als je uit de pleegzorg komt en een uitdagende jeugd hebt gehad… Als je dan 18 bent en ineens alles zelf moet doen, is dat best heel heftig. En daar is de jeugdzorg niet echt op ingericht, dus ze dachten wel mee, maar ze konden niet bij ons plan een krabbeltje zetten en zeggen: “Ja, gaan we doen, kom maar op.” Dus daar gingen best wat gesprekken en uitdagingen aan vooraf.
Babs: Dat klinkt inderdaad als een enorme uitdaging. Hebben jullie al enig idee hoe jullie je impact in de toekomst verder willen uitbreiden?
Simon: Ja, we willen eigenlijk naast dat we woonplekken hebben, ook in het bedrijf werkervaringsplekken of werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt creëren. Er werken nu al twee mensen via een zorginstelling bij ons, dus dat laatste is gelukt. Maar dat willen we graag weer verder uitbreiden en daarmee echt de combinatie kunnen maken: dat we jongeren een veilige woonplek bieden, maar hen ook de mogelijkheid bieden om ook wat werkervaring op te doen. Zodat ze zelfverzekerd de arbeidsmarkt opgaan en aan hun leven kunnen beginnen. Met voldoende levensbagage.
Babs: Hoe moet ik me dat voorstellen? Zijn dat stageplekken of echte werkplekken, waar ben je naar op zoek?
Simon: Ja, dat hangt een beetje van de jongeren af. We hebben wel eens jongeren gehad die überhaupt gewoon het idee van werken moesten leren. Gewoon werknemersvaardigheden opdoen: dat je bijvoorbeeld ergens moet zijn op een bepaald tijdstip en dat je daar gewoon dingen moet doen die van je worden gevraagd en dus verwacht. Ja, die hele basale dingen zijn soms al belangrijk. We hebben ook een jongere die op het VWO heeft gezeten, toen naar HAVO is teruggevallen en nu weer bijna naar MAVO terugvalt. Gewoon omdat hij zwaar overvraagd is en het heel lekker vindt om een aantal dagdelen in de week rustig werk te hebben. We weten waar hij aan toe is en hoe hij niet opgejaagd wordt.
Babs: Het is dus heel persoonsafhankelijk?
Simon: Ja, precies.
Babs: Wat kunnen anderen doen om jullie initiatieven te ondersteunen, zowel Blooms out of the Box als het Tussenhuis?
Simon: Wat ze vooral kunnen doen, is onze Blooms box kopen als duurzaam alternatief voor bloemen, of gewoon als een leuk cadeautje om iemand blij mee te maken We zien dat steeds meer organisaties dat al doen: bedrijven, gemeenten, provincies, die hebben ons gevonden. Zij merken ook dat bloemen het een beetje lastig krijgen, maar dat je wel zo af en toe iets leuks wilt geven aan iemand om waardering te tonen of even als bedankje. Daar hebben wij een mooi product voor gevonden!
Babs: En zijn er ook nog dingen die mensen kunnen doen om het Tussenhuis te ondersteunen?
Simon: Ja, uiteindelijk hebben we het pand gefinancierd via crowdfunding, dus we hebben al een redelijk netwerk van mensen die ons financieel ondersteunen. We zijn nu langzamerhand van plan om daarnaast een stichting op te richten om dat verder uit te bouwen. Maar ja, een gezin met vier pleegkinderen en een bedrijf en… het is soms best lastig om dat allemaal op te zetten. Maar we blijven gewoon rustig en gestaag doorgaan. En dan komen we er wel.
Babs: Heb je advies voor anderen die, net als jullie, impact willen maken?
Simon: Ja, het advies dat ik mezelf vaak geef, en soms ook uit het oog verlies, is dat je iets moet doen wat commercieel ook interessant blijft. Dat je niet alleen iets hebt met – hoe belangrijk ook – sociale impact, maar dat je ook gewoon een haalbaar businessmodel eronder hebt liggen waarmee je iets kan doen, zodat het ook echt een kans van slagen heeft. Dat vind ik zelf altijd een heel belangrijke. En ik moet zeggen, afgelopen jaar waren wij dat bijna een beetje uit het oog verloren. Afgelopen jaar waren we zo druk met sociale werkplekken, dat we soms vergaten om sales te doen. Dat is toch essentieel om je bedrijf draaiende te houden.
Babs: Ja, dan ik me voorstellen… En is er, als laatste vraag, dan nog iets anders dat je graag met ons zou willen delen?
Simon: Waar wij zelf een beetje mee worstelen, is hoe we ons product positioneren. We presenteren het nu als een duurzaam alternatief voor bloemen, maar we willen daarvan af. Het idee is om een leuk groen cadeautje aan te bieden. Het kan ook een alternatief zijn voor een fles wijn, of gewoon een leuk cadeau op zichzelf. We zijn nu op zoek naar manieren om onze box te positioneren als een leuk, duurzaam cadeautje, en niet uitsluitend als een alternatief voor bloemen. Dat werkt goed bij inkopers van gemeenten, die meteen begrijpen wat we doen. Maar we moeten bij de uiteindelijke bestellers, ook de secretaresses bij de gemeenten en partijen, een leuk cadeautje zijn en niet ‘het alternatief voor bloemen omdat bloemen niet meer mogen’. Dat is iets waar we mee stoeien, om dat beter te positioneren.
Babs: Dat is een heel goed punt! Dat is inderdaad erg belangrijk.
Lees hier meer over de uitreiking van de U-Awards en de andere winnaars. Ga naar Blooms out of the box om in contact te komen met Simon.