Afgelopen vrijdag op 31 januari stond Utrecht in het teken van de Sustainable City Takeover – een dag waarop studenten de kans kregen om hun duurzame ideeën om te zetten in concrete actie! Geïnspireerd door vijf jonge changemakers en onder begeleiding van experts, werkten de studenten aan tastbare plannen om impact te maken. Ze leerden niet alleen hoe ze hun ideeën konden aanscherpen, maar ook hoe ze financiering konden aanvragen en de juiste begeleiding konden vinden om hun plannen te realiseren.
De dag begon met een flinke dosis inspiratie van vijf jonge changemakers die al verschil maken in Utrecht en daarbuiten. Zij deelden hun successen, uitdagingen en waardevolle inzichten met de studenten. Marik Eijgenstein richtte Mental Motion op. een platform waar mensen in gesprek kunnen gaan als ze ergens mee zitten. Zijn missie? Een cultuur creëren waarin we meer met elkaar delen en open over onze gevoelens praten. Suzanne Harlaar van ProVeg introduceerde de studenten in de wereld van duurzamer eten. Ze liet zien hoe meer vega(n) eten een positieve impact heeft op de planeet. Met tools zoals de VeggieChallenge, waarbij je in 30 dagen meer vega(n) voeding leert ontdekken, helpt ProVeg mensen stap voor stap een verschil te maken. Dieuwertje Vorstenbosch houdt van duurzaam ondernemen. Binnenkort opent ze samen met Lot de Free Fashion Pop-up Store op Utrecht Centraal. Hier is álle kleding gratis – een statement om te laten zien dat er meer dan genoeg kleding op de wereld is en zo het gesprek te starten. Belle de Gast, de fietsburgemeester van Utrecht, vertelde dat de fiets een middel kan zijn om in te zetten bij maatschappelijke uitdagingen. Het kan onder andere een oplossing bieden voor het mobiliteitsprobleem, klimaatverandering en gezondheid. Haar ultieme doel? Van Utrecht dé fietsstad maken. Esther de Groot inspireerde de studenten met haar kennis over duurzaam ondernemen, biodiversiteit en het belang van bijen.
Van idee naar actie!
De studenten gingen in verschillende sessies aan de slag om hun eigen duurzame plannen vorm te geven. En met succes! Aan het einde van de dag presenteerden zij hun ideeën aan niemand minder dan wethouder Senna Maatoug, die met veel interesse luisterde naar en reageerde op de innovatieve en duurzame ideeën die deze jonge changemakers bedachten.


De volgende ideeën zijn uit de Takeover voortgekomen:
- Connecting Flavours – Een kookworkshop voor studenten van het USP, omdat koken en samen eten verbindt.
- Upcycle – Het upcyclen van onbruikbare spullen naar een nieuw design en nieuwe functie. Dat is een mooie manier om kleding of spullen met emotionele waarde te kunnen bewaren en blijven gebruiken. Maak bijvoorbeeld van favoriete oude kleding een mooi decoratief wandkleed.
- Natuurweb 030, Biodiversiteit in Utrecht – Een platform om bewustwording en actie rondom biodiversiteit in de stad te stimuleren.
- MAKE YOUR WEAR – Studenten gaan kleding personaliseren en upcyclen. Dit om creativiteit, circulariteit en duurzaamheid te bevorderen. De connecties zijn gelegd: zij gaan die kleding daadwerkelijk zelf up-cyclen tussen 18 februari en 1 maart bij de FREE FASHION STORE op Utrecht Centraal!
Deze dag liet opnieuw zien: studenten hebben de kracht om een duurzame toekomst actief vorm te geven! Ze gingen niet alleen naar huis met een concreet plan, maar ook met de motivatie, kennis en connecties om hun ideeën echt tot leven te brengen. Benieuwd naar een van de initiatieven? Neem contact op met wilbert@utrecht4globalgoals.nl, en hij brengt je in contact met de initiatiefnemers.
Een grote dank aan alle studenten, inspirators, gespreksleiders, experts en wethouder Senna Maatoug voor jullie inzet en inspiratie. Samen brengen we Utrecht weer een stap dichter bij een duurzamere stad!
De Sustainable City Takeover is een initiatief van Utrecht4GlobalGoals en Utrecht Challenge Alliantie, in samenwerking met Vidius, GeLUK en MDT.