In 2030 leven er meer dan 8 miljard mensen op onze aarde. Daarvan woont ruim 65% in steden op nog geen 3% van het oppervlakte van de hele wereld. Maar deze steden produceren wel 50% van het afval en zorgen voor 80% van de uitstoot van giftige stoffen. Ondertussen blijven we voedsel vanuit heel de wereld halen en de vaak zeer waardevolle reststromen daarvan als afval verbranden. Daardoor produceren we nog meer afval en stoten we nog meer giftige stoffen uit. Hoe kan het ook?
Beter en slimmer. Onder andere door het benutten van een lokaal zeer uitbundig beschikbare grondstof: koffiedik. Koffie is na olie de meest verhandelde grondstof ter wereld. Er wordt per jaar bijna 10 miljard kilo koffiebonen geproduceerd. Nederland importeert jaarlijks 150 miljoen kilo koffiebonen voor eigen gebruik. Daarvan eindigt een verbazingwekkend klein percentage in jouw kopje koffie: minder dan 1%. Van de rest gooien we ruim 120 miljoen kilo koffiedik weg en dit belandt bijna allemaal in de verbrandingsoven. Terwijl we het ook om kunnen zetten in voedsel. Duurzaam geproduceerde oesterzwammen bijvoorbeeld.
Wat levert dat op? Het produceren en consumeren van oesterzwammen die gekweekt zijn op lokaal beschikbaar koffiedik levert veel op:
- Vermindering hoeveelheid afval dat in de verbrandingsoven gaat en daarmee de vermindering van CO2 uitstoot. Wij fixeren CO2 en stoten het niet uit omdat ons restproduct uitstekende compost is.
- Verlaging transportkilometers door het produceren van lokaal voedsel. Al onze grondstoffen zijn lokaal voorradig en we leveren alleen aan lokale partijen. Daarbij is al ons transport elektrisch.
- Verhoging aanbod plantaardige voeding. Oesterzwammen zijn een uitstekende vleesvervanger en bovendien veel effectiever in het gebruik van water dan vlees productie. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig. Voor 1 kilo oesterzwammen minder dan 5 liter.