Home » i-did

i-did

Over dit initiatief

Werken is leuk! We helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun kracht te ontdekken, te ervaren hoe leuk het is om collega’s te hebben en een onderdeel te zijn van een team en hoe heerlijk het is om trots te zijn op wat je kan. Mensen die al weten hoe leuk het is om te werken maar geen ervaring hebben met werken in Nederland kunnen ook bij i-did beginnen en een mooie start maken op een veilige plek waarna ze door kunnen stromen naar de arbeidsmarkt en helemaal mee kunnen doen. Ons doel: Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de kracht, vertrouwen en ervaring geven om groeien naar een baan. Door middel van ons halfjarige traject, begeleiden we mensen in het ontplooien van hun kracht en kunde en bemiddelen we naar werk. Circulair Om ons doel te kunnen bereiken maken we producten met circulaire materialen. We hebben een proces ontwikkeld waarbij we afgedankte kleding en (bedrijfs)textiel dat anders zou worden vernietigd, omzetten naar een prachtige gerecycled vilt. Met het vilt maken we nieuwe, hoogwaardige designproducten. Zo worden textiele grondstoffen hergebruikt en wordt op een duurzame manier kleinschalige productie in eigen land mogelijk gemaakt. Zo houden we de cirkel draaiende. Daarnaast vinden steeds meer bedrijven, zoals IKEA, i-did om met de restanten van hun textiel opnieuw producten te maken die verkocht kunnen worden. Het snijafval van deze producten wordt vervolgens ook verwerkt in het gerecycled vilt. Produceren In ons MVO-atelier hebben we een aantal producten ontwikkeld die helemaal circulair zijn. De Circular products. Alhoewel er nog geen officiële richtlijnen zijn waar producten aan moeten voldoen om volledig te recyclen zijn houden wij er op alle manieren rekening mee. Waterbesparing Naast het circulaire aspect, zorgt het gebruik van ons vilt ook voor een grote waterbesparing ten opzichte van nieuw textiel. We zijn daarom een samenwerking aangegaan met de organisatie Made Blue. Door een afdracht te doen op basis van waterbesparing, realiseert Made Blue projecten in landen waar grote behoefte is aan schoon drinkwater.

130 miljoen kilo kapotte kleding en textiel Ieder jaar veroorzaken wij als consumenten en bedrijfsleven 240 miljoen kilo textiel afval. Hiervan belandt 130 miljoen kilo tussen het normale afval. Zonde, vinden wij, want het is een enorme verspilling van kostbare energie, grondstoffen en mensenwerk. i-did wil hier verandering in brengen en de noodzaak van textielinzameling stimuleren door consumenten en bedrijven te laten zien dat ook niet meer draagbare kleding van waarde is en als grondstof kan dienen voor nieuwe producten. i-did heeft ontdekt dat niet meer draagbare kleding en kapot textiel een nieuwe grondstof oplevert. Een hoogwaardig kwaliteit vilt, waarin je het karakter van de verschillende soorten gerecyclede kleding terug kunt zien. MVO naaiatelier Daarnaast en minstens zo belangrijk, vindt i-did dat er veel mensen thuis zitten die een kans verdienen om weer mee te doen in onze samenleving. Door lange tijd in bijvoorbeeld de bijstand, ziektewet of azielzoekersprocedure te zitten, raken mensen het vertrouwen kwijt en zullen ze zeer moeilijk aan een baan komen. I-did geeft ze door middel van het traject het vertrouwen terug en begeleidt bij het vinden naar een baan. De resultaten zijn zichtbaar! Ons streven om 25% van alle deelnemers uit te laten stromen naar een baan.

Over i-did

Mireille Geijsen combineert ondernemerschap, visie op design en een sterk zakelijk netwerk met doorzettingsvermogen, idealisme en een rotsvaste overtuiging dat het anders kan en anders moet. Ruim 20 jaar werkt Mireille vanuit haar eigen bedrijf als grafisch ontwerper. In 2009 richt Geijsen i-did_slow fashion_movement op “[…] vanuit het volle besef dat we goed voor de aarde moeten zorgen. Dit besef kwam bij mij toen ik kinderen kreeg. Ik voel me verantwoordelijk voor dit nieuwe leven en wil daarom de schoonheid van de wereld behouden. Met i-did wil ik een bijdrage leveren door producten te maken die bijdragen aan een sociale en circulaire samenleving.”

Website: www.i-did.nl/

Deel dit initiatief

Facebook
Twitter
LinkedIn

Over de initiatiefnemer

Foto van Utrecht 4 Global Goals

Utrecht 4 Global Goals