Een enorme walvis, gemaakt van vijf ton plastic uit de Stille Oceaan, springt vanaf januari uit de Utrechse Catharijnesingel, voor TivoliVredenburg. Het dier is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic afval die rivieren, zeeën en oceanen overal ter wereld vervuilt.
Op initiatief van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO) van de Universiteit Utrecht komt het kunstwerk voor zes maanden naar Utrecht. Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht en programmaleider van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law, was voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge, waar ze de walvis zag. Ze was onder de indruk en onderzocht de mogelijkheden om hem naar Utrecht te halen.
Onderzoek naar duurzaam oceaangebruik

Foto: Robert Oosterbroek
Met de walvis als blikvanger, wil de Universiteit Utrecht graag kennis delen over rivieren, oceanen, water en alles wat daarbij komt kijken. “Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee”, zegt hoogleraar Europees en nationaal waterrecht Marleen van Rijswick. De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep. Zo onderzoekt zij hoe ecosystemen kunnen worden beschermd door middel van een brongerichte benadering die voorkomt dat rivieren worden vervuild en oceanen uiteindelijk een plastic soep worden.
- Seline Trevisanut onderzoekt hoe het recht kan bijdragen aan een duurzamer gebruik van oceanen
- Alex Oude Elferink zit in de Scientific Advisory Board van The Ocean Cleanup
- Oceanograaf Erik van Sebille brengt in kaart hoe plastic afvalstromen zich door de oceaan bewegen
- Promovendus Svenja Mintenig onderzoekt of microplastics een risico kunnen vormen in ons water.
- Bij de faculteit Bètawetenschappen wordt gewerkt aan de ontwikkeling van plastic uit biomaterialen
- En onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de faculteit Diergeneeskunde doet onderzoek naar de oorzaken van het aanspoelen van walvisachtigen