Deze twee bosprojecten, ver weg en dichtbij, dragen bij aan realisering van de Global Goals van de VN en het Klimaatakkoord van Parijs. Stichting Lekker Landgoed, Milieucentrum Utrecht en Werkgroep Utrecht-León werken als partners samen met NGO’s ProClimate en Fundación DIA in León.
Aanplant en beheer van bos in de regio León met het doel, om klimaatverandering tegen te gaan en boeren te helpen om duurzaam een goed bestaan op te bouwen. Een deel van het bos is Gold Standard (!) gecertificeerd vanwege CO2-reductie en zorgt gedurende 30 jaar voor duurzame houtproductie. Utrecht en León zijn al vanaf 2009 partners wat betreft de ondersteuning van het bos én de productie van cacao en honing die de boeren voor de korte termijn een inkomen oplevert. Nicaragua heeft de laatste jaren te maken met de gevolgen van extreme droogte én regenval. Een educatieproject voor jong en oud in dorpen in de buurt van de bossen, moet de kennis vergroten van het belang van tegengaan van klimaatverandering en bescherming van het bos tegen houtkap en erosie. Hoe kan je meehelpen? Door de internet zoekmachine ECOSIA te installeren en gebruiken op je PC en mobiel, zorg je dat reclame opbrengsten van ECOSIA o.a. worden geïnvesteerd in het bos bij León. Natuurlijk is ook een donatie voor bos en educatie welkom óf een bedrag om de CO2-uitstoot van een vliegreis voor werk of vakantie te compenseren.
Dichter bij huis combineert klimaat-voedselbos Haarzuilens klimaat-doelen met landbouw en hoge natuurwaarden. Het jonge voedselbos (begonnen in 2015) levert nu al een oogst aan fruit, noten, groente en kruiden. De komende jaren verandert hier vijf hectare rivierklei in een plek waar kinderen en volwassenen kunnen leren waar lekker en gezond eten vandaan komt. Na een succesvolle actie voor crowdfunding blijft Stichting Lekker Landgoed verder werken aan het ontwikkelen van het voedselbos.
Over Werkgroep Utrecht-Léon en Stichting Lekker Landgoed
Kijk ook de website van stichting Lekkerlandgoed: http://www.lekkerlandgoed.nl/