HeelUtrechtU.nl

Vier winnaars bij HeelUtrechtU-awards

Tijdens de Streekmarkt goes Global op zondag 7 mei reikte wethouder Lot van Hooijdonk de eerste HeelUtrechtU-awards uit. De trotse winnaars zijn Restaurant SYR, Lomboxnet & WeDriveSolar, Rabo Groenhuis en Klimaatbos Léon & Voedselbos Haarzuilens.

De HeelUtrechtU-awards zijn in het leven geroepen door Utrecht4GlobalGoals . De prijs wordt gegeven aan inspirerende Utrechters die met hun initiatief bijdragen aan het behalen van de Global Goals: 17 werelddoelen die opgesteld zijn om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. 193 landen steunen en werken aan de Global Goals.

Utrecht4GlobalGoals laat zien dat deze grote werelddoelen geen ver-van-je-bed show zijn. In jouw eigen stadsie kan je met een kleine actie ervoor zorgen dat Utrecht én de wereld mooier, eerlijker, gezonder en schoner wordt.

Wie verdient in jouw buurt een HeelUtrechtU-award?

Op www.heelutrechtu.nl vind je alle genomineerden van de HeelUtrechtU-awards. Hier lees je hun inspirerende verhalen. Ken jij ook iemand die zich inzet voor een mooie, eerlijke en gezonde wereld? Is jouw buurvrouw nummer één in afval scheiden? Gaat je vader met een elektrische auto naar zijn werk? Of altijd met de fiets? Eet jouw vriendin alleen maar fairtrade en lokaal, of ligt het dak van jouw kapper vol met zonnepanelen? Zet ze in het zonnetje! Nomineer hem of haar op de website. In het najaar reikt Utrecht4GlobalGoals weer een aantal HeelUtrechtU-awards uit.

De winnaars

Restaurant SYR: een initiatief van stichting GYS. In dit restaurant eet je heerlijke Syrische gerechten met een Europese twist, die gemaakt en geserveerd worden door vluchtelingen. Gijs Werschkull, eigenaar Gys, naam de prijs in ontvangst: “Wij geloven dat eten mensen verbindt: liefde gaat door de maag. De overheid ziet werk als het einde van het integratietraject. En bij SYR zien we het juist als het begin van het integratietraject.”

Robin Berg: Robin Berg is initiatiefnemer van LomboXnet & We Drive Solar. Dit netwerk levert supersnel en goedkoop internet aan de inwoners van Lombok met stroom die is opgewekt door zonnepanelen. Ook de 100% elektrische deelauto van We Drive Solar wordt aangedreven door deze kracht van de zon. Robin Berg: “ Ik geloof in duurzame oplossingen, met de snelheid van het licht en de kracht van de zon. We staan aan de vooravond van een ongekende groei van de duurzame economie en een nieuwe samenleving. Dit is jouw kans om de wereld écht duurzamer te maken: Verspil ‘m niet!”

Rabo Groenhuis: In samenwerking met ANNE (Alle Nederlanders Naar Energieneutraal) en de Jaarbeurs realiseerden Sustainer Homes en Rabobank Utrecht Het Rabo GroenHuis. In deze demo woning op het Jaarbeursplein is alles duurzaam, van het bijzettafeltje tot de zonnepanelen. Ervaar zelf hoe het is om duurzaam te wonen en realiseer dat iets wat ooit een toekomstdroom was, nu echt kan.

Klimaatbos León & Voedselbos Haarzuilens: Werkgroep Utrecht-Léon en Stichting Lekker Landgoed zijn de initiatiefnemers van dit project. Het bos in León gaat klimaatverandering tegen en helpt de mensen een beter bestaan op te bouwen. Het project helpt boeren cacao en honing te produceren. Ook is er een educatieproject opgezet: de lokale bevolking leert over klimaatverandering en bescherming van het bos. In Nederland hebben wij ook nog wat te leren: Voedselbos Haarzuilens laat jong & oud zien waar gezond en lekker voedsel vandaan komt én wat wij moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan.

SHARE: